Skocz do zawartości

Ile wyniosa oplaty przy kunie autka w 2006r???????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Niose sie juz pod koniec stycznia z kupnem BMW E36 316 albo 318 rok 92-94. Na calo operacje posiadam 10000 zl (lacznie z oplatami) , jezeli wiecie napiszcie mi ile wyniosa oplaty przy kupnie samochodu na polskich a ile na zagranicznych blachac (chodzi mi o calkowice koszty tzn. podatek, oc, rejestracja itd.) zebym mogl jezdzic po polskich drogach...rejestracja bedzie w warszawie.

Pozdrawiam

Opublikowano
Niose sie juz pod koniec stycznia z kupnem BMW E36 316 albo 318 rok 92-94. Na calo operacje posiadam 10000 zl (lacznie z oplatami) , jezeli wiecie napiszcie mi ile wyniosa oplaty przy kupnie samochodu na polskich a ile na zagranicznych blachac (chodzi mi o calkowice koszty tzn. podatek, oc, rejestracja itd.) zebym mogl jezdzic po polskich drogach...rejestracja bedzie w warszawie.

Żyjemy przecież w uczciwym kraju. Jeśli to Twoje pierwsze auto to po zakupie dostajesz tzw. samochodzikowe. Jest to jednorazowa zapomoga na utrzymanie auta w wysokości 2zł x wspolcznnik x pojemnosc silnika w cm3.

Wspołczynnik zależy od marki i modelu lub silnika. Przykładowo:

Fiat Panda: 0.01

BMW R4: 2.00

BMW R6: 2.60

BMW V8: 2.80

BMW V12: 3.40

Opel Astra: 0.01

Pozdrawiam

Opublikowano

chcesz zmiescic sie w tym z OC ? kiepsko to widze, bo stawki oc sa chore i poszukalbym wspolwlasciciela z max znizkami na glownego wlasciciela wozu w dowodzie (ojciec, matka...)

zakup wozu w kraju: podatek 3% wartosci placisz w urzedzie skarbowym, rejestracja:

a/z innego miasta pod 200zl w sumie bo nowe tablice

b/z tego samego miasta to ok 50zl, bo tablice i naklejka na szybie zostaja, no i + OC,

zakup wozu za granica: przywiezienie (tu mozesz miec na lawecie lub na blachach czasowych - ale tego Ci nie powiem, bo w kazdym kraju inaczej i zalezy to np od okresu na jaki wykupisz czasowe blachy i oc no i lawety tez roznie kosztuja), potem przeglad techniczny w pl 170zl, akcyza - ja mialem na umowie 50EURO - zaplacilem w sumie cos 140zl, ale ponoc maja zniesc akcyze za miesiac (tak slyszalem ale nie wiem czy to prawda ???) tlumaczenie dokumentow okolo 100zl, skarbowka i vat 25 czyli zaswiadczenie o zwolnieniu z podatku 150zl i wtedy rejestracja byla 680zl a od stycznia ponoc podrozala o 500zl... :mad2: w sumie na okraglo okolo 1200 + 500 daje 1700zl...

tak wiec jak chcesz od 10 000zl odjac oc powiedzmy rzedu 600zl i rej w pl 1700 zostaje ci na auto ok 7800 minus koszty przywiezienia...

albo woz z pl za okolo 9000zl +rej + oc...

:wink:

Szybkich samochodów i pięknych kobiet, albo odwrotnie...

http://img169.imageshack.us/img169/8725/k1c6qd.png

Opublikowano
Te dodatkowe 500 zł to opłata recyklingowa...
http://img10.imageshack.us/img10/1065/1999767891m.jpghttp://img97.imageshack.us/img97/852/1999757859m.jpghttp://img94.imageshack.us/img94/7120/1999780608m.jpg
Opublikowano

kolega wlasnie przywiozl cieniasa dla matki z niemiec, to napisze jak mu poszla rejestracja w pl... ale to dopiero po weekendzie... :wink:

co do kosztow karty pojazdu, to poprzednia kwota 500pln zostala juz zaskarzona do trybunalu czy gdzies tam, ale czy zmienili i jak to sie okaze na dniach... poki co maja jak zwykle burdel... :mad2:

Szybkich samochodów i pięknych kobiet, albo odwrotnie...

http://img169.imageshack.us/img169/8725/k1c6qd.png

Opublikowano

co do kosztow karty pojazdu, to poprzednia kwota 500pln zostala juz zaskarzona do trybunalu czy gdzies tam, ale czy zmienili i jak to sie okaze na dniach... poki co maja jak zwykle burdel... :mad2:

A samochodzikowe jest? :lol:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W poniedziałek 9 stycznia przywiozłem 740d '99 z Niemiec więc jestem w miarę na bieżąco. :D

Oprócz tego co pisali poprzednicy to trzeba pamiętać o opłatach przy wyrejestrowywaniu samochodu w Niemczech.

Otóż przy czerwonych blachach i ubezpieczeniu na 2 tygodnie całość wyniosła mnie 180 euro!! (około 700 PLN). :(

Dodam, że w marcu ubiegłego roku to samo kosztowało mnie około 100 euro!

Wtedy to przyciągnąłem swoją czarnulkę :8)

AP
Opublikowano

Jeśli jesteśmy przy opłatach.... Ktoś cos przebąkiwął że akcyza ma obowiązywac do końca Marca a później mają nas uraczyć tzw. podatkiem ekologicznym. Czy to prawda?

Mój zakup a raczej plany zakupu nieco sie zmieniły i zastanawiam się czy jak juz coc sprowadzę to zdąże zarejestrować na starych zasadach czy zapłacę krocie po nowych :? A wyjazd planuje w połowie marca....

Napiszcie jeśli coś wiecie to stanę na głowie żeby wcześniej się wybrac do wroga.

Pozdrawiam.