Skocz do zawartości

[E34] Problem z kluczykiem i zamykaniem drzwi..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Ostatnio napotkał mnie następujący problem, którego nie mam pojęcia w jaki sposób rozwiązać dlatego też zwracam się do Was z prośbą o pomoc..

Popsuły mi się zamki w drzwiach przednich (od kierowcy i pasażera). Do lewego klucz ledwo wchodzi, trzeba go wciskać na siłę :/

Natomiast w prawym można tylko otworzyć drzwi bo zamknąć się już nie da. Po konsultacji z mechanikiem powiedział mi, że wymienił zapadki, zamki

nasmarował ale stwierdził że do wymiany jest cała "kaseta" gdyż nie da się już nic zrobić.

I teraz pytanie.. nigdy nie miałem styczności z tymi elementami więc o którą dokładnie część chodzi mając na myśli "kasetę" ?

Czy to jest ten mechanizm poniżej ze zdjęcia? Jeżeli go kupię to co z obecnymi kluczykami, trzeba dorabiać, wymieniać?

Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc!

http://foto.kupaukcje.pl/pictures/14e321350cb21109e37455d601ed62fb.jpg

Opublikowano
niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę ale kaseta przedstawiona na zdjęciu nie ma nic wspólnego z tym że kluczyk nie wejdzie Ci cały do zamka. próbowałeś przepchać zamki jakimś WD40 albo coś w tym stylu? i do tej pory jak otwieraleś samochód? Wątpie że z dnia na dzien padły Ci zamki po obu stronach..

(OO=[][]=OO)

Jeżeli Bóg byłby za przednim napędem to chodzilibyśmy na rekach!

Opublikowano

Oczywiście, że nie padły z dnia na dzień. Prawa strony od poprzedniego właściciela już była do wymiany, a teraz zaczęły pojawiać się problemy z lewą. W takim razie jak kolega twierdzi, że ten

mechanizm nie ma nic wspólnego z tym że kluczyk nie wchodzi cały, to gdzie mam szukać przyczyny?

Opublikowano

Wkładki są problemem,to w nie wkłada się klucz.Dopiero jak się włoży i trudno przekręcić to można podejrzewać kasetę,aczkolwiek też wkładka ma tu znaczenie.

Wkładki i kluczyk to komplet,raczej nie uda Ci się dorobić wkładek do klucza ze względu na to,że ślusarze się boją (spróbować możesz).Na Twoim miejscu spróbował bym poszukać kompletu używanych wkładek z kluczem.

Opublikowano
Więc jeśli masz centralny to ratuje Cię otwieranie z pilota bo nie problem to dorobić a jeśli nie to spróbuj użyć cos w stylu WD40 a jak nie puści to wymiana wkładek. Sam zamek miałby znaczenie gdybyś otworzył drzwi kluczykiem ale blokada by nie puściła albo nie mógłbyś otworzyć normalnie łapiąc za klamkę, a skoro otwierają się normalnie a masz problem tylko z kluczykiem to raczej na bank wkładki.

(OO=[][]=OO)

Jeżeli Bóg byłby za przednim napędem to chodzilibyśmy na rekach!

Opublikowano
Miałem problem z wkładaniem kluczyka do zamka zarówno po stronie kierowcy jak i pasażera oraz otwieraniem. Latem rozebrałem drzwi kierowcy i rozkręciłem klamkę zewnętrzną. Wyczyściłem wszystkie ruchome elementy -najważniejszy bębenek (zapadki na pojedyncze części rozkręciłem) i naoliwiłem oliwą do maszyn do szycia. dziś na dworze temp -12*C a zameczek hula jakby było z 20 na plusie :D Polecam taką naprawę. Po 15-stu latach stary smar utrudnia prawidłowe działanie zamków.
Opublikowano
niepolecam wd40 bo już miałem tak że też przymarza , ja posmarowałem kluczyk wazelina techniczna i pokręciłem nim w zamku i jest ok , z prawej strony kolego masz do wymiany kasetę ze zdjęcia a z lewej bembenek , bembenek wyjmij i przeczyśc tak jak pisał kolega wyżej , i zerknij zaraz na zapadki w bembenku , jeżeli wystają poza bembenek po złożeniu kluczyka to je lekko zpiłuj to później nie będziesz miał problemu z przekręceniem kluczyka ( tak dorobiłem 1 kluczyk do 2 różnych zamków przy 1 samochodzie )