Skocz do zawartości

e39 523 problem z temperatura (uzywalem wyszukiwarki)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

mam problem z BMW 1997 523 (gaz), problem zaczal sie jak wracalem z bialegostoku i zaczela mi sie bujac wskazowka od temperatury, wychodzila na 3/4 skali, stala w miejscu, po chwili wracala, zdarzylo sie tak ze 4 razy. Wrocilem do domu samochod ostygl, rano patrze, malo plynu, no to dolewka, ruszszam z bramy, przejechalem z 7 km, temp bach na 3/4 skali ale nie wraca po kilku sekundach, wiec gasze samochod, czekam, odpalam i powrot do domu. Plyn jest. samochod do "mechanika", forum w ruch szukam, 1 sposob , drugi sposob , trzeci sposob, i dylemat odpowietrzac na cieplym czy zimnym.. drukara w ruch drukuje wioze, madre wypowiedzi,...a on do mnie z tekstem gdzie ja mam to "pompke"...a ze znam sie na mechanice jak na balecie, mowie "Panie nie wiem". Powrot na forum szukam szukam , znalazlem sposob, pisal gosc -auto z 1999r, odpowiedzi, "na zimnym" dolewac powoli przez korek od odpowietrzania, Wczesnie probowalem sposobem, korek odkrecic, nawiem na 32 stopnie, zaplon w pozycji "on" i czekac na jakis strumien zgodnie z instrukcja...no strumienia nie ma.. WIEC BEDE UPIERDLIWY I ZAPYTAM. JAK JA MAM TO ODPOWIETRZYC, PROSZE O LINK ALBO OPIS KROK PO KROKU. Mam samochod z 1997 roku model 523 i za cholere nie wiem gdzie jest jakas pompa i jak to zrobic... ewentualnie ma ktos moze namiar do uzytkownika "Dyziu" z Ostroleki z tego forum.....

Opublikowano
  • Autor
jezeli ktos posiada to prosil bym takze o jakis schemat ukladu chlodzoacego w e39...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ja mam do niego namiar PW
Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
  • Autor
moje gg 3943119, pisalem z pol roku temu do Ciebie...ale stracilem liste
Opublikowano
Witam

Powrot na forum szukam szukam , znalazlem sposob, pisal gosc -auto z 1999r, odpowiedzi, "na zimnym" dolewac powoli przez korek od odpowietrzania, Wczesnie probowalem sposobem, korek odkrecic, nawiew na 32 stopnie, zaplon w pozycji "on" i czekac na jakis strumien zgodnie z instrukcja...no strumienia nie ma.. WIEC BEDE UPIERDLIWY I ZAPYTAM. JAK JA MAM TO ODPOWIETRZYC, PROSZE O LINK ALBO OPIS KROK PO KROKU. .

Kolego wszystko robisz na odpalonym silniku, a strumień przelewowy ma pojawić Się przy nieco większych obrotach, naprawdę na forum jest mnóstwo tematów z odpowietrzaniem i opisane bardzo dokładnie, że nie sposób Sobie nie poradzić. Ja robię to jeszcze inaczej: odkręcam korek od zbiorniczka wyrównawczego, odkręcam odpowietrznik na wężu przed termostatem, następnie "dmucham" przez wyrównawczy aż przez odpowietrznik na wężu zacznie lecieć płyn, w czasie przedmuchiwania delikatnie zakręcam odpowietrznik żeby nie zassało powietrza do układu. Powtarzam tak ze 3 razy dla pewności, potem zostaje tylko sprawdzić strumień przelewowy i cieszyć Się z jazdy

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
  • Autor
dzieki Panowie, ma ktos moze schemat blokowy tego ukladu???
Opublikowano
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Witam

Powrot na forum szukam szukam , znalazlem sposob, pisal gosc -auto z 1999r, odpowiedzi, "na zimnym" dolewac powoli przez korek od odpowietrzania, Wczesnie probowalem sposobem, korek odkrecic, nawiew na 32 stopnie, zaplon w pozycji "on" i czekac na jakis strumien zgodnie z instrukcja...no strumienia nie ma.. WIEC BEDE UPIERDLIWY I ZAPYTAM. JAK JA MAM TO ODPOWIETRZYC, PROSZE O LINK ALBO OPIS KROK PO KROKU. .

Kolego wszystko robisz na odpalonym silniku, a strumień przelewowy ma pojawić Się przy nieco większych obrotach, naprawdę na forum jest mnóstwo tematów z odpowietrzaniem i opisane bardzo dokładnie, że nie sposób Sobie nie poradzić. Ja robię to jeszcze inaczej: odkręcam korek od zbiorniczka wyrównawczego, odkręcam odpowietrznik na wężu przed termostatem, następnie "dmucham" przez wyrównawczy aż przez odpowietrznik na wężu zacznie lecieć płyn, w czasie przedmuchiwania delikatnie zakręcam odpowietrznik żeby nie zassało powietrza do układu. Powtarzam tak ze 3 razy dla pewności, potem zostaje tylko sprawdzić strumień przelewowy i cieszyć Się z jazdy

Kolega bonzo używa tego samego sposobu co ja i naprawde skuteczny. Potem jak to zrobisz to zakręć wszystkie odpowietrzniki. Również korek zbiorniczka, poczekaj aż zrobi się ciśnienie ( nie takie że wąż będzie bardzo twardy a taki by się dał na 1/2 uginać. I wtedy odkręć odpowietrznik. Niech trochę wyrzuci płynu bo to nie zaszkodzi a pewność będzie, że nie ma powietrza. To samo zrób z drugim odpowietrznikiem. Niech się wyleje troche i zakręć. I będzie wszystko ok.

Opublikowano
  • Członkowie klubu

A nie przyszło nikomu do głowy że mógł się obrócić wirnik na pompie wody i wałek się kręci a wirnik stoi :norty:

Wtedy można szukac strumyka do jutra.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
A nie przyszło nikomu do głowy że mógł się obrócić wirnik na pompie wody i wałek się kręci a wirnik stoi :norty:

niestety, ale nie przyszło bo niby czemu :mad2: tym bardziej że kolega napisał że ktoś mu poradził aby robić to na zimnym silniku i na przekręconym zapłonie, nawet nie wspomniał ani nie zapytał czy silnik ma chodzić więc nie wybiegał bym za daleko z tym wirnikiem, zwłaszcza że śledząc forum już kilka lat i tematy z problematyką temperatury jakoś nie bardzo kojarzę taki przypadek

Opublikowano
  • Członkowie klubu

Skoro nawet po 7-miu kilometrach,złapało 3/4 na wskazniku to bardzo szybko.I może być tak że rozpadł się plastikowy wirnik/łopatki od pompy.Wtedy przecież silnik będzie się grzał,strumyka nie będzie,bo brak jest obiegu płynu.

Wiem że to w ostateczności i najpierw niech kolega spróbuje dobrze odpowietrzyć,ale z reguły układ sam z siebie sie nie zapowietrza.

Problem z plastikowymi łopatkami pompy wody nie jest znany od dziś.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Skoro nawet po 7-miu kilometrach,złapało 3/4 na wskazniku to bardzo szybko.I może być tak że rozpadł się plastikowy wirnik/łopatki od pompy.Wtedy przecież silnik będzie się grzał,strumyka nie będzie,bo brak jest obiegu płynu.

Wiem że to w ostateczności i najpierw niech kolega spróbuje dobrze odpowietrzyć,ale z reguły układ sam z siebie sie nie zapowietrza.

Problem z plastikowymi łopatkami pompy wody nie jest znany od dziś.

Nie zapowietrza jeśli układ jest szczelny. Ale jak widać kolega ma chyba wyciek, bo musiał dolewać płynu, a on tak sam z siebie nie odpraował :) Ale tak pomyślałem i masz rację z tym wirnikiem.

Opublikowano
Skoro nawet po 7-miu kilometrach,złapało 3/4 na wskazniku to bardzo szybko

Jeżeli kolega miał braki płynu w układzie chłodzenia(pisał wcześniej o dolewkach) to nie ma w tym nic dziwnego że po 7km miał wspomniane 3/4 na wskaźniku, w normalnych warunkach i przy pełnym układzie jadąc na takim dystansie mam pion na wskaźniku, więc o zgrzanie silnika przy zapowietrzonym układzie lub brakach w płynie jest bardzo łatwo. Teraz możemy jeszcze Sobie pogdybać, zobaczymy co odpisze autor tematu, jak znajdzie usterkę - pzdr