Skocz do zawartości

kontrolka czujnika klocków hamulcowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam do wymiany na pewno czujniki klocków i niebawem klocki,będę musiał kupić komplet klocki + czujniki.Czytałem że jak kontrolka się zapali to czujnik do wymiany,i czytałem :? żeby kontrolka zgasł wystarczy zamknąć obieg na czujniku wiec chciałem to zrobić bo nie lubię choinki na zegarach :wink:

poskręcałem kabelki na jakiś czas póki nie będę wymieniał kompletu lecz to nic nie pomogło kontrolka dalej się świeci czy coś źle zrobiłem skręciłem przewody przy czujnikach z przodu i z tyłu:/ z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Czasami się zdarza że trzeba przejechać kilkadziesiąt km aby kontrolka zgasła (u mnie to było jakieś 30 km).
Opublikowano
  • Autor
już więcej przejechałem ok 100km chyba muszę to zrobić jeszcze raz..zrobię to może bliżej wtyczki ,może kabelek naderwany???
Opublikowano

witam, jak poskręcałeś kabelki to włącz zapłon i dotknij te złączone kabelki do masy auta powinna kontrolka zgasnąć potem zaizoluj

pomaga też odłączenie minusowej klemy z akumulatora

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Sprawdź jakimś miernikiem a jeśli nie masz takowego, to podepnij żarówkę na 12V i podłącz np. pod aku aby zobaczyć czy przepływa prąd. Uważaj tylko żeby nie zrobić zwarcia.
Opublikowano

Koledzy, nie wypisujcie bzdur. Trzeba wykasować wymianę klocków, a to się robi następująco:

1. wcisnąć pedał ham.

2. włączyć zapłon i poczekać ok. 10s

3. wyłączyć zapłon

Pozdrawiam

Opublikowano
O..O !!! a o tym nie wiedziałem :oops:
Opublikowano
  • Autor

"Koledzy, nie wypisujcie bzdur. Trzeba wykasować wymianę klocków, a to się robi następująco:

1. wcisnąć pedał ham.

3. wyłączyć zapłon"

sposób kolegi DarioKau mnie nie zadziałał próbowałem czekałem 10 s ...próbowałem kilka razy z różnym czasem i niestety nic jak świeciła tak świeci :mad2:

Opublikowano
  • Autor
może dlatego że automat?
Opublikowano
Sprawdź czy obydwa czujniki masz zwarte, lewy przód i prawy tył.
Opublikowano
  • Autor
mam na pewno zwarte...tylko w sobotę znów zaatakuje z tyłu skręcę przewody bliżej wtyczki od czujnika może przewód przerwany gdzieś choć nie wyglądał:?
Opublikowano
mam na pewno zwarte...tylko w sobotę znów zaatakuje z tyłu skręcę przewody bliżej wtyczki od czujnika może przewód przerwany gdzieś choć nie wyglądał:?

Zajrzyj też do wtyczki, bo te piny są cienkie i lubią się wyginać jak źle wetkniesz.

Opublikowano
  • Autor
ok zajrzę w sobotę dzięki za pomoc...
Opublikowano
Witajcie, mam ten sam problem. W kwietniu 2011 wymieniłem wszystkie klocki. Dwa tygodnie temu ni z tego ni z siego zapaliła sie kontrolka klocków. Próbowałem wykasować wciśnięciem hamulca i zapaleniem zapłonu, odczekując 30 s. Płyn hamulcowy jest na poziomie. Nic się nie zmienia. Chcę w tych dniach zajrzeć do czujników. Czy możecie podpowiedzieć, gdzie one się znajdują? Dzięki.
Opublikowano
  • Autor
przez DarioKa » 11 Sty 2012 18:39

Sprawdź czy obydwa czujniki masz zwarte, lewy przód i prawy tył.

czujniki są przy przednim lewym kole i prawym tylnym pod nadkolem(trzeba zdjąć nadkole z tyłu).Wtyczki są obok czujników od ABS i cą pdłączone do zacisków

Opublikowano
Koledzy, nie wypisujcie bzdur. Trzeba wykasować wymianę klocków, a to się robi następująco:

1. wcisnąć pedał ham.

3. wyłączyć zapłon

Pozdrawiam

jest też alternatywna chyba oficjalna metoda: http://www.bimmerfest.com/forums/showthread.php?t=60714

Opublikowano
  • Autor
jeżeli dobrze zrozumiałem to na 2 pozycji zapłonu zostawić na 30 s... jutro sprawdzę rano:)
Opublikowano
Przeca napisali, ze w pozycji "1".

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano
  • Autor
w końcu zgasła jeszcze raz pobrałem się do czujnika z tyłu mianowicie do wtyczki pod nadkolem zaizolowałem kabelki bliżej wtyczki i chyba wtyczka w gnieździe słabo była wciśnięta...potem wykorzystałem sposób DarioKa i kontrolka zgasła:)taka mała rzecz a cieszy :cool2: dzięki wielkie