Skocz do zawartości

Problemy E36 silnik - nierówno pracuje, faluje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem a w zasadzie problemy. BMW E36 1.8 benzyna nierówno pracuje na wolnych obrotach, jak ja zapale a jest zimno to pierwsze 30sekund jest ok potem zaczyna sie falowanie obrotów i jak sie nagrzewa to problem zanika ale nigdy nie pracuje zupełnie równo.

Wymienilem przpływomierz, silnik krokowy, pasek rozrządu i nic.

Jak przyspieszam to silnik nie pracuje równo wchodzi na obroty lekko falowo jest to delikatne ale da sie wyczuć.

Byłem na komputerze żadnych błędów, jedynie kąt zapłonu to 13-14 stopni a powinie byc coś koło 3 dla tego silnika.

Trzy razy zgasła mi a miałem około 15 litrów paliwa i nic wlalem 5 litrów i ruszyła. Wczoraj nie chciała zapalic wiec dolalem paliwa i nic nie pomogło auto nie odpala.

Pomocy i dziekuje za każdą rade.

Pozdrawiam :modlitwa:

Opublikowano
witam.możliwe że to coś z paskiem rozrządu. może sie wytarł i przeskoczył.spróbuj ustawic jeszcze raz zapłon. u mnie jak dobrze pamiętam to kąt wynosi 12 i jest dobrze!.sprawdż też impulsator na wale i stan kabla od niego.mógł się przetrzeć o kółko pompy wody i niepodaje sygnału a wtedy ayto niezapali.możliwe też że to pompa paliwa,posłuchaj czy chodzi!.posprawdzaj wszystkie kable i połączenia z akumulatorempozdro :norty: i powodzenia
klepało ale przestało!!!
Opublikowano

W e36 kątu zapłonu się nie ustawia, jest to zautomatyzowane i reguluje tym komputer.

Natomiast mógł przeskoczyć rozrząd lub koło na wałku mogło się przestawić (tam jest regulacja). Jeżeli masz silnik m40 radzę Ci szybko się tym zająć... tam rozrząd to delikatna sprawa.

Opublikowano

jeśli przestawi się koło na wałku rozrządu w zakresie tej regulacji to nic się nie stanie!!

przerabiałem to ostatnio u siebie i miałem to ustawione w jednej skrajnej pozycji i jeździł a ja przestawiłem to w drugą skrajną i nadal jeżdżę i bez widocznych efektów!!!

Opublikowano
Mam problem a w zasadzie problemy. BMW E36 1.8 benzyna nierówno pracuje na wolnych obrotach, jak ja zapale a jest zimno to pierwsze 30sekund jest ok potem zaczyna sie falowanie obrotów i jak sie nagrzewa to problem zanika ale nigdy nie pracuje zupełnie równo.

Wymienilem przpływomierz, silnik krokowy, pasek rozrządu i nic.

Witam

To niewiele wymieniles :P

Pewnych niedociagniec komputer nie wykaze.

Masz do sprawdzenia doslownie wszystko,tzn kable WN pompa paliwa .szczelnosc dolotu itd itd .A silnik to pewnie super jednostka M 40?

Poczytaj troche postow o nierownej pracy silnika/lektura na dlugie zimowe wieczory/ :D

pozdrawiam

Opublikowano
Tak OT... trzeba przyznać że co jak co ale do m40 to trzeba mieć 'podejście' i w zestawie z narzędziami powinni dawać ziółka Melissanę.... ile ja się z popychaczami na walczyłem.
Opublikowano
Tak OT... trzeba przyznać że co jak co ale do m40 to trzeba mieć 'podejście' i w zestawie z narzędziami powinni dawać ziółka Melissanę.... ile ja się z popychaczami na walczyłem.

No taka prawda, to nie to co stare poczciwe M10 :norty:

na łańcuchu, bez zrywających się pasków rozrządu i bez kapiących chłodnic buhehehe

A i zapomniałem o walących popychaczach na dobitkę.

Ogónie nie wiem dlaczego BMW przeszło z M10 na M40

Mam dwa E30 jedno z M10 drugie z M40. :norty:

Naprawdę nie wiem, spalanie podobne, moc podobna a osiągi M10 subiektywnie lepsze hehe żadne M40 1.8 nie ma szans z M10 1.8 :norty:

Awaryjność nieporównywalna, prostota napraw zresztą też.

Jak zna ktoś jakieś walory przemawiające za M40 to niech mnie uświadomi, tylko bez takich ogólników, że M40 nowsze, bo to dla mnie żaden argument :norty:

BMW E30 316i 1.8 M10B18 coupe

BMW E30 318i M40 coupe

BMW E34 525td touring

Opublikowano

Dzieki bede walczył co do paska to wymieniłem go koło napinacza tez to nie to tracuje tak samo jak przed zmiana dzis wyciagam pompe paliwa musze sprawdzic czy pracuje i daje odpowiednie cisnienie.

Dziekuje za podpowiedzi, bede walczyl i lece do apteki po Melise...