Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Koledzy mam problem z temperatura, więc chciałem sprawdzić teraz termostat egr czy to jego wina czy głównego. Wymontowalem go, i dmucham.. No właśnie, od której strony mam dmuchnac? Dmuchajac od strony chłodniczki tu gdzie jest przykrecony 2 śrubami całkiem puszcza powietrze, przelatuje bez oporu. Dmuchajac z drugiej strony od strony węża gumowego nie puści powietrza ani grama. Jak ma być? Bo nie wiem.
Opublikowano
Jakiś czas temu też się z tym bawiłem, nie pamiętam dokładnie, ale mój chyba przepuszczał i z tej, i z tej strony powietrze także Twój będzie raczej dobry. Poszukaj na forum jeszcze odnośnie tych termostatów. :)
Opublikowano
wydaje mi się, że nie powinien przepuszczać od strony gumowego węża jak jest zimny
Opublikowano
chciałbym wiedzieć na 100% jak to powinno być. Wszyscy zawsze piszą, wymontuj dmuchnij i sprawdź czy przepuszcza, tylko nikt nigdzie nie napisał konkretnie z której strony mam dmuchnac
Opublikowano
ja się jeszcze nie spotkałem z czymś takim, aby termostat egr z jednej strony puszczała z drugiej nie. Jak jest sprawny to nie puszcza z obu stron nie ważne z której strony dmuchamy. ( szczelny tzn nie 100% szczelny, tylko da sie trochę przedmuchać używając siły, powiedzmy szczelność jest 96%) A jak jest uszkodzony to przelot jest jak przez pustą rurkę praktycznie. i z obu stron nieważne jak dmuchamy. Chyba, że masz takie wrażenie, że z jednej strony jak dmuchasz to jest szczelny, bo w środku może lata bimetal, i akurat tak go ułożyłeś, że zablokował jedną stronę.
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano
nie wiem , ja się nie znam. Mówię jak jest, tzn z jednej strony dmucham i powietrze przelatuje bez problemu z całą siłą jak dmucham. A z drugiej strony dmucham i nie przelatuje wogóle. Czyli mam rozumieć że jest uszkodzony?
Opublikowano
koledzy pomorze ktoś? Napisze ktoś konkretnie jak to powinno być?

mateusz a w ksiązce sam naprawiam nie ma nic wspomniane o termostacie egr? bo o głównym piszą zeby sprawdzic gotując w garnku hehe

Opublikowano
można i w garnku z gotującą wodą sprawdzać, ja tak sprawdzłem też. według mnie jest to nie możliwe żeby byłą taka sytuacja, że z jednej powietrze puszcza całkowicie jak przez rurkę, a z drugiej wcale. bo to fizycznie niemożliwe. tam nie ma w środku czegoś w stylu zaworu zwrotnego, że w jednapuszcza a w drugą nie. albo jest zamknięty z obu stron albo otwarty z obu. No chyba że wykręciłeś śrubę odpowietrzającą :)
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano
czyli w tej rurce plastikowej jest taki sam termostat termostat główny tylko ze mniejszy?lub podobny?w którą strone idzie wogóle obieg przez te rurke?bo w jedną strone idzie obieg wiec skoro koledze przepuszcza akurat gdy dmucha w kierunku którym jest obieg to znaczy ze ma nie sprawny termostat i to ze dmucha w przeciwną strone i sie blokuje to juz bedzie nie istotne
Opublikowano
no to ja już nie wiem co robić. Jest tak jak napisałem sprawdzałem go jeszcze drugi raz. Czyli będzie wina tego egr czy nie? Czy głowny. Auto się nie nagrzewa, ciagle ok 65 stopni. W korkach sie podniesie wskaźnik prawie do pionu ale zaraz podczas jazdy temp wraca poniżej 70 stopni
Opublikowano
termostat egr ma w środku 2 bimetale, czyli jest jakby podwójny, jeden bimetal reaguje na 70 stopni drugi na 90 stopni. tak maja wybite.
Opublikowano

Witam koledzy wczoraj własnie wymieniałem termostat EGR bo auto sie nie dogrzewało, na 13km ktore mam do pracy ciezko bylo dociagnac do 60 stopni.

Na nowym dzisiaj jadąc do pracy temperatura doszla do 92 stopnie ,główny termostat wymieniony rok temu.

Rozwieje wasze watpliwosci co do termostatu EGR .Dmuchając w stary termostat z jednej jak i drugiej strony dmucha sie bez zadnych oporów jak bym dmuchał w zwykłą rurke .

Dmuchajac w nowy termostat z jednej jak i drugiej strony, przelatuje powietrze bardzo minimalnie prawie wcale .

Mam nadzieje ze troche rozjasniłem temat,oczywiscie termostaty kupiłem orginalne.

Opublikowano

Rozwieje wasze watpliwosci co do termostatu EGR .Dmuchając w stary termostat z jednej jak i drugiej strony dmucha sie bez zadnych oporów jak bym dmuchał w zwykłą rurke .

Dmuchajac w nowy termostat z jednej jak i drugiej strony, przelatuje powietrze bardzo minimalnie prawie wcale .

Niby trochę kolego rozjaśniłeś lecz słabo. Sprawny termostat EGR ma zatrzymywać w tym wypadku powietrze z obydwu stron, niby ok, lecz jeśli z jednej strony zatrzymuje a z drugiej nie to co wtedy jest ok czy tylko trochę? czy całkiem do zmiany?

Opublikowano

Witam kolego spikepool tak jak napisałem nowy przepuszcza z jednej jak i z drugiej strony bardzo minimalnie .Czyli twoj jest uszkodzony :wink:

126 PLN za nowy orginał to chyba nie duza cena za spokojny sen i bez problemu dogrzewające się szybko auto :)