Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Kupiłem fotele do auta i mam problem. Mieszkam w Krakowie i nie mogę znależć nikogo kto podejmie sie montazu foteli komfortowych zamiast moich sportowych. Czy ktos z was moglby mi kogos polecic? Jesli zly dzial to prosze o przeniesienie.
  • Zarejestrowani
Opublikowano
Ale jaki masz problem? Odkrecasz stare i przykrecasz nowe. Jezeli masz elektryki to i kostki powinny pasowac. Okolo godzina roboty

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano
Problem jest taki, że ja mialem biedną wersję, manualne regulacje, a komforty są w pełnej elektryce łacznie z pamięciami i chciałbym, żeby to wszystko działało jak oryginał.
Opublikowano
Do oryginału będziesz potrzebował oprócz samych foteli moduły - chyba, że kupiłeś je wraz z fotelami, jeżeli nie to trochę kiszka, z tego co pamiętam ciężko dopasować moduły do foteli (ktoś tak kiedyś się wypowiadał) a one są niezbędne do uruchomienia foteli. Potem w zależności w jakiej opcji masz zakupione fotele (podgrzewanie, wentylacja, aktywny fotel) trzeba dokupić panel sterujący ten gdzie masz wyłącznik od kontroli trakcji itp. Dodatkowo, każda e60 z pamięcią ma elektryczną kolumnę kierowniczą, więc kolejny zakup, żeby wszystko ładnie chodziło jak z fabryki. Potem tylko kodowanie i jazda. Poszukaj na forum o komfortach, był wątek poruszony a w nim nawet z tego co pamiętam były namiary na kogoś kto tym się zajmował.
Opublikowano
http://www.pkw.strefa.pl/ zapytaj u nich,ja tam serwisuje swoją E61 i robia coś elektroniki jak nie to moze gdzies Cię przekierują

Było:

e36 318i Cabrio

E61 525d

F30 318d Sportline

F36 420i M-Pakiet

Jest : G30 518d SportLine

• 3 lata później...
Opublikowano

Odkopię.

Stałem się szczęśliwym (albo i nie) posiadaczem komfortów, kompletne z modułami, wentylacja itp. itd.

Teraz pytanie, podobnych tematów przewałkowałem multum ale na żadnym zero jakiejkolwiek sensownej odpowiedzi.

Miałem zwykłe stołki (regulacja elektryczna góra/dół oraz oparcie) i chce zmienić na pełne komforty.

Memory na już nie musi działać - dojdę do tego później.

Spotkał się ktoś z jakimś tutorialem co i jak ?

Po samym "przepięciu" wtyczki, komputer (chyba) wykrył fotel bo automatycznie wywalił błąd poduchy (żeby zostawić prawe przednie miejsce wolne) ale nie było żadnej opcji sterowania (góra/dół, przód/tył itp.)

Trzeba kodować, dodawać FA lub cokolwiek ? Z góry dziękuje za informację.

Pozdrawiam

Jakub

Opublikowano
Oczywiście jest to do zrobienia w około 2-4 godziny.Trzeba zrobić nową wiązkę doprowadzić CAN i linie BUS,zasilić panele w fotelach.Jak masz nie daleko w okolice Łodzi to zapraszam.

Do Łodzi mam jakies 1100 km :).

Posiadasz może jakieś schematy ? Dobrze by było, żeby wiedzieć gdzie to "ugryźć"...

Byłbym za wszelkie informacje bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Opublikowano
prędzej znajdziesz jakies info na zagranicznych forach albo po przestudiowaniu WDS-a - patrz : complete vehicle => body => seats .... jak czytać schematy WDS-a polecam przeczytanie poradnika kolegi speed1211 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=111&t=272359
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Odkop

Moje beem jest z 12.2005 fotele z elektryczną regulacją oparcia (nic więcej )

Comforty z polifta z modułami

Kupiłem panel podgrzewania

Może mi ktoś napisać co i jak

Co podłączyć pod panel grzania, we wtyczce sa dodatkowe dwa wejścia...czyli po jednym na fotel??

Jak sprawa z samymi fotelami? Trzeba coś dorabiać?

Pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

No nie bardzo....Gdynia ;)

Najprawdopodobniej po weekendzie będę miał czas i będę chciał wszystko podłączyć

Obecnie auto nie ma dywanu foteli itp ponieważ doposazam w L7 i mulfa i zależy mi na ewentualnym pociagnieciu brakujacych przewodów już teraz

Więc z góry wielkie dzięki za pomoc

Opublikowano
Miałem zwykłe półelektryki, zmieniłem na sporty grzane teraz mam komforty z wentylacją :D , instalację ogarniałem sam (temat wg. mnie prosty), jedynie co to kolega ogarniał mi kwestię przypisania foteli do samochodu :wink: .
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy ktoś wie jaka jest różnica w budowie fotela komfortowego z masażem i bez masażu??

Tzn jak stwierdzić że fotel posiada takową funkcję?