Skocz do zawartości

ASC działa czy nie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam .wczoraj miałem mały wypadek moją 520d e39 mam asc cały czas właczone czasami gdy zjezdzam z ronda lubie sobie na mokrym zarzucic tyłem w lewo.wczoraj było mokro i zarzuciłem tyłem w lewo za mocno ze [BAD] poleciała mi na przeciwny pas to szybka kontra w prawo i obruciło mnie o 180stopni wyleciałem na trawnik przez kraweznik.opone szlak trafił z prawego tyłu. i pytam sie gdzie było asc?? czy asc nie diała u mnie ze nie zadziałało? dodam ze zawsze rpzy uslizgu kuł mrugała kontrolka a jak leci tył bokiem to nie mruga tak jakby wogóle nie spełniało swojego zadania.wczesniej miałem dsc w e46 330d i tam działało super na suchym jak i mokrym ciezko było zarzucic tyłem nawet troszke bo odrazu koła blokowało. a w e39 i asc [BAD] lata sobie jak chce.chyba ze asc działa tylko przy uslizgu kuł jak asr.prosze o sugestie morze auto krzywe?
Opublikowano

Z tego co mi wiadomo to system ESP został nazwany przez BMW jako DSC. Montowany w autach od lat 2000 a ASC to nic innego jak ASR w innych markach.

W mojej jest tak ze gdy ruszam na śliskiej nawierzchni to ASC nie pozwala zwiekszyc raptownie obrotow silnika a dzieki temu jak wiadomo moge ruszyc.

Opublikowano
U mnie w e39 jest DSC i ciężko jest zarzucić tyłem, nawet na śliskiej nawierzchni...
Opublikowano
jak przekroczy się pewne granice to nic nie pomoże, żaden ASR, DSC, ESP, DVD czy KFC:P wszystko z umiarem :cry2: ja mając asr w e46 to system w wielu nieciekawych przypadkach pomagał wyciągnąć nas z opresji:) pozdawiam
Opublikowano
  • Autor
no tez tak mysle ze asc to inaczej asr . dobra nie ma dsc to znaczy ze na sliskim tył ma leciec z byle powodu?dodam ze mam zimówki .
Opublikowano
nie wiem w czym kolega ma problem, zwłaszcza że w opisie ma 2.0d i takie problemy w trakcji??? ja swoją 523i daję ostro po piź.dzie i musi być mokro żeby ASC zadziałało oczywiście w zakręcie bo na prostym odcinku to nie ma szans
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
  • Autor
monzo320i na zakrecie i na mokrym po dodaniu gazu na drugim biegu asc pracuje bo jest usliz kół .2.0d ale mam troche momentu obrotowego i nie ma problemu z zamieszaniem .na mokrym nie trzeba duzo mocy aby po łuku koło straciło rpzyczepnosc.tylko problem jest nie w uslizgu tylko tym ze auto leci na bok po gwałtownym skreceniu kierownicą bez dodawania gazu
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

I tak będzie. To TYLKO asc.

Ten system nie ma nic wspólnego z hamulcami a tylko odejmuje gazu w sytuacji gdy koła napędowe mają inną prędkość niż koła przednie.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!