Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam .Jestem tutaj nowy na forum trafilem gdyz mam problem..a mianowicie zabralem sie za wymiane termostat glownego przy wyciaganiu urwalem lapke od trzymania tej sprezynki...poleciala gdzies w blok,tak mi sie wydaje..co teraz mam zrobic odkrecilem ten krociec zaraz pod jednak nic nie bylo..co teraz mam zrobic..pomozcie bo jestem zalamany...
Opublikowano
Jestem świeżo po wymianie termostatu, też miałem pęknięte te 2 uchwyty, wymieniłem na nowy ori termostat i wszystko ok.
Opublikowano
No tak nawet jak bym nie ulamal jej przy demontazu to ta resztka gdzies powinna zostac w ukladzie ...nie bedzie to sprawialo problemu? nie zatka pompy wody czy jakiegos wezyka? ...ale problem mialem przy wyciagnieciu termostatu to chyba urwalem ja przy wyjmowaniu...zostawic to i zamontowac termostat,czy jednak cos dzialac glebiej...pompa...glowica?
Opublikowano
Niee bez przesady, pompa da sobie z tym radę. Tak jak mówię miałem urwane 2 te uchwyty i nic z tym nie robiłem, założyłem nowy termostat i jest ok. Wadą tych termostatów jest właśnie pękanie tych uchwytów więc możliwe, że pękły same z siebie bo to norma, z resztą tak czy siak nie czyni to różnicy. Zakładaj nowy termostat i śpij spokojnie, wątpię żeby ktoś coś z tym robił bo jest to praktycznie nie możliwe, by było trzeba to chyba pod jakimś ciśnieniem cały układ chłodniczy przepłukać na otwartym termostacie bo rozbieranie a tym bardziej zdejmowanie głowicy :duh: z tego powodu to non sens.
Opublikowano
Glowica to chyba ostatecznosc...chyba ze bylo by wyjscie wyjac pompe wody bo kanalem od termostatu w dol idzie wlasnie do pompy wody..niechce nic spierdzielic zeby pozniej nie plakac z kosztami :mad2: ...ale nawet jak by to jak mogly sie same te uchwyty ulamac :?: ..zadna sila tam nie dziala tylko plyn w ukladzie chlodzenia krazy...
Opublikowano
Działa działa.. zobacz jaka tam jest sprężyna a siła wzrasta w raz ze wzrostem temperatury- rdzeń termostatu czyli ta metalowa część ze sprężyną a dokładniej jego element termoczuły reaguje na temperaturę cieczy otwierając i zamykając przepływ cieczy w zadanych temperaturach (przepływ regulowany jest tą okrągłą częścią metalowego termostatu takim talerzykiem z uszczelką, a całość opiera się właśnie na tych 2 uchwytach). Nawet jeśli tam ci spadł ten kawałek to wątpię, że go wyjmiesz aczkolwiek jeśli nalegasz możesz się pobawić, może akurat Ci się uda, jeśli nie to nie zawracaj sobie tym głowy i się nie przejmuj.
Opublikowano
Jak się zabrać do wymiany w 320d FL ? Dostęp od góry czy od dołu? Trzeba odkręcać chłodniczkę spalin i wiatrak chłodnicy ew. co jeszcze ? Jakie niespodzianki mogą mnie jeszcze czekać (oprócz wspomnianych urwanych łapek :) )?
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Kolego nie równe obroty podczas włączania ogrzewania to najprawdopodobniej większy pobór prądu, czyli większe obciążenie dla silnika, ale nie jestem na 100% pewny. Jak się mylę to niech mnie ktoś sprostuje.