Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
czy znajdze sie na forum jakis kolega z okolic dabrowy gorniczej, sosnowca, bytomia, zabrza,olkusza ktory ma inpe lub cos innego zeby sprawdzic czy vanos pracuje oczywiscie odplatnie bo mechanik powiedzial ze wogole nie dziala niewiem czy chce mnie naciagnac na kase czy fktycznie jest padniety na kompie pokazuje blad walka rozrzadu a czujniki sprawne wedlugl mnie jest to usterka elektryczna a nie mechaniczna sprawdzane bylo na postoju.
Opublikowano
slychac klekot jak w dieslu auto niema pelnej mocy i slabe przyspieszenie co dziwne tydzien temu mialem zwarcie czujnika temperatury i spalilo bezpiecznik od komputera silnika wymienilem bezpiecznik i termostat z czujnikiem i od tej pory auto chodzi bardzo h.......o przed awaria bylo wszystko ok na diagnostyce wykazuje blad czujnika walka czujniki sprawdzone i sa ok mysle ze cos sie moglo przykopcic w instalacji lub zjarac w komputerze.
Opublikowano
obroty rowniutkie w granicach 650 nieplywaja stalo sie to po awari mianowicie samochod przeszedl w tryb awaryjny i po chwili zgasl okazalo sie ze spalil sie bezpiecznik od komputera po wymianie bezpiecznika i odpaleniu auta po chwili zaczelo sie kopcic z czujnika temperatury tego na termostacie pewnie on mial zwarcie i spalil bezpiecznik po jego wymianie juz nic sie niekopcilo tylko samochod niema pelnej mocy mechaniki stwierdzili ze czujniki ok ale ze ktos wczesniej rozebral wanosa i zle go zlozyl a ztego co czytalem to ze zle zlozonym wanosem jesli motor by odpalil to niechodzil by rowno w calym zakresie obrotow ja mysle ze po tym jak zakopcilo sie z instalacji moglo sie cos skopcic w wiazce lub kompie bo pokazuje bload polozenia walka rozrzadu bank 1 i 2 a lewa glowica pracuje normalnie .dziwne bo chodzilo idealnie i po tej awarii czujnika temp. zeby vanos tak odrazu sie zepsul bez zadnych wczesniejszych objawow.
Opublikowano
radził bym szukac dobrego elektronika, i od tego bym zaczał jesli temat wyglada tak jak to opisałes.
Opublikowano
juz zrobione bylem dzis w bmka piorkowski podpieli pod kompa komputer mial mnostwo bledow wykasowali i samochod jezdzi w koncu jak powinien diagnosta powiedzial abym pojezdzil ze 2 dni na benzynie zeby komp wszystko ladnie zapamietal i bedzie ok .najwazniejsze ze hula az milo.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam kolegów z forum:)Panowie powiedzcie mi jaki jest taki krytyczny półap przebiegu w silniku2,8 ,wiadomo teraz kupić dobrą e38 trzeba się naprawdę dobrze rozglądać,a handlarze przekręcają liczniki bez umiaru.Dokładnie mi chodzi czy przebieg np:175 tysięcy do rocznika 96/97 chyba nie zabardzo jest autentyczny no chyba,że auto kupione jest od jakiegoś dziadka!proszę o kąkretne opinie i dziękuję za odpowiedź:)a co sądzicie o silniku3,0v8?
Opublikowano

Nie istnieje 'krytyczny przebieg'. Istnieje tylko i wylacznie stan techniczny - jedno E38 po 100 tys. km. moze byc bardziej zniszczone niz inne po 300 tys. km.

Jedyne, co mozna zrobic przed zakupem, to dokladnie sprawdzic dokumenty i na ich podstawie probowac potwierdzic historie serwisowa samochodu, a przede wszystkim baaardzo dokladnie sprawdzic stan techniczny.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Dziękuję Ci kolego za odpowiedz,A pytam dla tego,że widziałem dość ładną E38 z silnikiem 2.8 z przebiegiem 357 tysięcy! Moim zdaniem to trochę strach brać z takim przebiegiem,no chyba o aktualnym przebiegu książka serwisowa jest tak jak mówisz kolego:)
Opublikowano
Ja bym sie nie bal takiego przebiegu, jezeli samochod jest ogolnie zadbany. Znam E38 750i, ktore przejechalo jako limuzyna hotelowa 480 tys... mil i ze zdjec wcale nie wygladalo na dobite.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
W sumie kolego masz rację to nie są samochody nie zwykłe i należy o nie dbać,a one się odwdzięczą tym samym chyba każdy szczęśliwy posiadacz E38 dba o nią jak tylko potrafi,ba znam przypadki że żona jest bardzo zazdrosna o auto hihi ale to jest każdego indywidualna sprawa ja byłem posiadaczem E34 też piękne auto teraz mam jeszcze E 30 wspaniały klasyk,no ale przyszedł czas na zmianę i będzie 7-er E38 jak już będzie to pare fotek wstawię na pewno!pozdrawiam.
Opublikowano
Moja będzie miała zaraz 900 tys przebiegu i nie widać po niej wielkich oznak zużycia.

BMW to nie samochód. BMW to styl życia. :D

4.0 V8 LPG 4 gen