Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wysiadł mi dzisiaj spryskiwacz szyby przedniej. Wycieraczki działają, pompka dobra (sprawdziłem-podłączyłem ją bezpośrednio pod 12v i działa) . Napięcie do wtyczki dochodzi. Macie jakiś pomysł? Czy przekaźnik od wycieraczek, który mam pod kanapą (niebieski) odpowiada również za spryskiwacz? Może ktoś miał podobny problem?

Opublikowano

do jakiej wtyczki dochodzi napięcie, bo nie bardzo rozumiem. Jak dochodzi napięcie i pompa działa to nie ma prawa nie pryskać. Chyba że Ci się wężyk odczepił.

Tu masz listes schematów LINK.

znajdziesz ladnie rozpisaną iunstalację wycieraczek.

Podpowiedź: Na końcu jest katalog Searchable tam są pdf'y w ktorych działa wyszukiwanie, ale są chyba tylko 3 modele.

Ja jak czegoś szukam to patrze w tych przeszukiwalnych i potem patrze czy w odpowiednim do mojego jest podobnie.

Opublikowano

Napisałeś to tak,że dwa razy musiałem przeczytać żeby pojąć :twisted:

Nie działa ci styk w przełączniku wycieraczek,na 95%,to bardzo częsta awaria.Wypnij ten przełącznik i sprawdź miernikiem (można bez wypinania - trzeba zdjąć dolną osłonę kolumny kierownicy i wypiąć złącze,jest po lewej stronie od kolumny).Jak będziesz kupował używkę to z miernikiem, i patrz co kupujesz, rodzajów tych przełączników o dziwo było chyba z milion ;)

Sam korpus przełącznika był zawsze taki sam,ale dźwigienka była wygięta w różne strony,różne funkcje obsługiwały,różnej długości były wiązki,do tego w prostszych modelach były zmostkowane piny właśnie od spryskiwacza ! Nie ma co się przejmować,kup najbardziej podobny ale przed zamontowaniem dokładnie porównaj ze starym,być może będziesz musiał przelutować przewody na przełączniku,np użyć starej wiązki z kostką.

Opublikowano
Przepraszam Panowie, faktycznie nie wyraziłem się jasno :oops: Zrzucam to na przemęczenie :lol: Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Omszały głaz miałeś rację. Podmieniłem przełącznik wycieraczek i spryskiwacz działa. Z tymi wygięciami też miałeś rację - jest tego multum. Niestety nie dostałem przełącznika z takim wygięciem jakie miałem, ale dobrałem taki, żeby miał przewody połączone w kostce jak mój stary i sprawdziłem długość wiązki oraz samą wtyczkę. Stary przełącznik był wygięty w dół, teraz mam wygięcie w górę, ale cóż ważne, że spryskiwacz działa. Może kiedyś trafię na taki sam jaki miałem, bo ten pewnie będzie mnie drażnił :lol: Jeszcze raz wszytkim dziękuję i życzę Zdrowych i Wesołych Świąt i jak najmniej usterek w bmkach.