Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
e46 2l '99 na zapalonym silniku kiedy odkręcę korek od wlewu oleju pojawia się buczenie silinka. mechanik powiedzial mi ze to odma i trzeba ja wymienic. jaki jest koszt wymiany i czy naprawde jest potzrebna wymiana...?
Opublikowano
Ja kupiłem odmę ( filtr z obudową - komplet) za ok. 200 zł. Sam filtr to wydatek ok 50 zł. Wymieniłem to we własnym zakresie. Czy wymiana jest potrzebna, to Ci nie powiem bo nie wiem.
Opublikowano
Początkiem padającej odmy jest syczenie, problemy na wolnych obrotach, trochę słabszy jest silnik, potem już straszny gwizd i wtedy trzeba wymienić. Mam to u siebie ale jutro przyjdzie mi nowa bo już zamówiłem :D
Opublikowano
A i kolego wymień sobie ją wcześniej, w wolnej chwili. Ja czekałem i teraz jak samochód potrzebny na święta czekam na odmę. Nie warto czekać na ostatnią chwilę :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja kupiłem odmę ( filtr z obudową - komplet) za ok. 200 zł. Sam filtr to wydatek ok 50 zł. Wymieniłem to we własnym zakresie. Czy wymiana jest potrzebna, to Ci nie powiem bo nie wiem.

W silniku benzynowym odma inaczej wygląda.

Opublikowano
do 320i odma jest jednoczęściowa i kosztowała mnie w serwisie 150zł i masz od ręki. Trzeba zdemontować puszkę filtra, rurki od dolotu, DISA, przepustnicę i dopiero jest dostęp do odmy. I cenna porada górna rurka jest standardowo nakładana, wciskana a dolna tylko wkładana i przekręca się 90' i powinien być do niej podpięty jeszcze wężyk od regulatora paliwa.