Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Koledzy wiem że temat był pewnie milion razy ale zapytam jaki olej do silnika 4.8 benzyna przebieg oryginał 100tys.Zależy mi na oliwie z najwyższej półki .Myślę że w rachubę wchodzą oleje producentów Motul ,Valvoline,Castrol edge.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja leję 0W40 castrol edge sport, możesz też 5W30, pamiętaj o normie BMW na butelce z tyłu, w Twoim przypadku ma to być norma LL04.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Ja leję 0W40 castrol edge sport, możesz też 5W30, pamiętaj o normie BMW na butelce z tyłu, w Twoim przypadku ma to być norma LL04.

Spójrz do instrukcji obsługi-nie zajmuje to dużo czasu.Tam pisze,że do silnika N62 ,czyli takiego jak u Ciebie zalecanym olejem jest CASTROL SLX LONGLIFE 0W30 a dopuszczalny jest też CASTROL SLX LONGLIFE 5W30 i nic więcej..Tyle w temacie zalecenia producenta.

Instrukcje serwisowe mówią też ,że oleje LL04 nie nadają się do użytkowania w krajach,gdzie jest kiepska jakość paliwa.Polski to już na szczęście nie dotyczy.Od siebie dodam,że olej longlife w przypadku jazdy na złej jakości paliwie i sporym przebiegu od wymiany jego konsystencja, gdy jest zimny przypomina galaretkę ,która za chwilę osiągnie postać gotową do spożycia.Widziałem taki olej w serwisie olejowym pokazywany ku przestrodze klientom .Oleju tego nie dało się wylać ze słoika a pochodził on z rocznej Toyoty Avensis w której zatarł się silnik z powodu o którym napisałem powyżej.

• 2 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A co sądzicie o oleju castrol edge sport 10w60 ,opinie są ok i myślę że ochrona silnika nieporównywalna do 5w30 .

Od listopada jeszcze nie wymieniłeś tego oleju ? Przez rok zamierzasz zbierać opinie o oleju :mad2:

Opublikowano
Hehe :D nie, mam jeszcze czas, poprzedni właściciel zmieniał wiec mam jeszcze jakieś około 7tys. zapasu.Zbieram opinie kiedyś miałem zalany w e38 3.5v8 i ładnie motorek pracował zupełnie inna kultura mocno wyciszony .
Opublikowano

Witam.

Nie polecam Castrola 10w60 osobiście go testowałem w mojej e65,po wlaniu castrola 10w60 przy odpalaniu szczegulnie rano zapalała się kontrolka sygnalizująca o braku smarowania silnika rozmawiałem z kolegą który pracuje w ASO i odradził mi ten olej.Obecnie leję castrola 5w40 i jest wszystko ok.

Powiem wam jeszczę taką ciekawostkę obecnie mieszkam na terenie Belgii i czasami wymieniam olej tutaj po przejechaniu tej samej ilości kilometrów na tym oleju kupionym w Polsce i tym kupionym w Belgii jest tak,że ten z Polski po zlaniu jest czarny i wodnisty,a ten kupiony w Belgii wygląda jak bym go wczoraj zalał.

Wnioski pozostawiam dla was.

• 6 miesięcy temu...