Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wie ktoś jakie są wymiary kierownicy sportowej, sportowej M, a standardowej? Bo wydawało mi się, że te sportowe są mniejsze.
http://i2.photobucket.com/albums/y27/tex05/worshipbmw.gif
  • Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
wymiarów nie znam, ale na 99,9% sportowe kierownice są mniejsze, a m-kierownica pokrywana jest dodatkowo perforowaną delikatniejsza skórą i ma chyba jeszcze grubszy wieniec niż zwykła sportowa.

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano
Dzisiaj siedziałem w 7, która miała standardową kierownicę (wygląda identycznie co w 5) i była zauważalnie szersza od sportowej. Ogólnie jechałem 5, ale tylko ze sportową M (fakt, skóra jest delikatniejsza) Tylko czy sport. od sport. M jest większa/mniejsza - to mnie interesuje :D
Opublikowano

Nie wiem jak w F10, w E9X między kierownicą sportową a m-pakietową jest różnica i w średnicy i w grubości wieńca.

W F10 jest chyba tak samo, m-pakietowa jest "mniejsza" i grubsza.

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato

Opublikowano
Kierownica od M Jest troche grubsza niz standard i ta skorka :)
"Demokracja: Mówisz co chcesz, robisz co ci każą" - Geoffrey Berry
Opublikowano
Czyli Waszym zdaniem kierownica sportowa M jest najlepsza z dostępnych ? Oczywiscie mam na mysli nie do sportowej jazdy na torze, tylko do standardowej, miasto, autobany, nieraz spokojnie, a nieraz gaz do dechy od swiatel.
Opublikowano
Absolutnie tak.

Nie do końca.. różnica pomiędzy sportowa a M to grubość.. O ile dla mnie to nie problem, to dla kogoś, kto ma krótkie palce może być. Dodatkowo sportowa ma ta aluminiowa wstawkę i prezentuje sie po porostu lepiej w aucie (odczucie subiektywne). Dlatego wybór trzeba przemyśleć..

Opublikowano
Absolutnie tak.

Dodatkowo sportowa ma ta aluminiowa wstawkę i prezentuje sie po porostu lepiej w aucie.

W zasadzie tylko dlatego chcę wziąć sportową, bo standardowa jest taka "pusta" - choć w siódemce prezentuje się ładnie, elegancko.

Opublikowano
Absolutnie tak.

Nie do końca.. różnica pomiędzy sportowa a M to grubość.. O ile dla mnie to nie problem, to dla kogoś, kto ma krótkie palce może być. Dodatkowo sportowa ma ta aluminiowa wstawkę i prezentuje sie po porostu lepiej w aucie (odczucie subiektywne). Dlatego wybór trzeba przemyśleć..

Nie zgadzam się. Jeśli ktoś raz przejechał się z M-pakietową to napewno nie będzie chciał innej. O niebo lepiej leży w rękach, i nie mówcie że trzeba mieć długie palce :duh:

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato

Opublikowano
Absolutnie tak.

Dodatkowo sportowa ma ta aluminiowa wstawkę i prezentuje sie po porostu lepiej w aucie.

W zasadzie tylko dlatego chcę wziąć sportową, bo standardowa jest taka "pusta" - choć w siódemce prezentuje się ładnie, elegancko.

również polecam m-pakietową. Różnica w stosunku do standardowej i sportowej jest znaczna, a w sumie to element samochodu, z którym masz przede wszystkim styczność.

Jak zastanawiałem się nad kupnem (nowy z uboższym wyposażeniem czy PS z bogatym) p. Marcin z Bawarii polecał zamówienie m-kierownicy.

Na początku myślałem, że sportowa jest i tak wystarczająca i nie ma sensu dopłacać, ale po zakupie auta z pełnym m-pakietem (w tym oczywiście kierownica m :) ), stoję na stanowisku, że warto dorzucić te 300-400 zł.

Skóra jest bardzo delikatna, a kierownica mięsista i doskonale leży w dłoniach. Dodam - z lekką nutką erotyzmu - że aż przyjemnie się jej dotyka :) Co do grubości to poprę Kolegę KoKosa ;) - moja narzeczona również uważa, że kierownica m jest doskonała, a zaznaczę, że ma dłonie zdecydowanie mniejsze od moich :)

Mam porównanie z kierownica sportową (taką miałem w jedynce, a w trójce jest taka sama) i ze standardową w piątce e61.

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Opublikowano
Czyli mamy drugie odczucie subiektywne :) Kierownica, jak i każdy element dodatkowy to kwestia przemyślenia sprawy.. Ja osobiście wziąłbym kierownice M ale z ta aluminiowa obwódka ;)
Opublikowano
No właśnie mix :) Kierownica M może pasować do całego czarnego wnętrza... ale do jasnego już mniej. Widziałem i sportową i M w samochodach. Sportowa wygląda zdecydowanie lepiej choć M trzyma się odrobinę przyjemniej i to właśnie "robi". Odpowiadając na pytanie, to wziął bym kierownice M jeśli miała by ta obwódkę :)
Opublikowano
eMka mi nie pasuje do ostrygi z ostrygą (btw. takie kolory wyglądają obłędnie!), więc zostaje sportowa. Chodziło mi głównie czy sportowa jest dużo mniejsza od standardowej, choć podczas jazdy ze sportową M nie odczułem dyskomfortu małej kierownicy.
Opublikowano
Nie wiem na 100% bo nie jechałem ze zwykła kierownica, ale sportowa i M to ten sam rozmiar, przy czym M jest grubsza. Kierownica normalna powinna być większa. Mi osobiście kiera sportowa odpowiadała w zupełności.
Opublikowano

Zwykła podstawowa jest do bani i to wiadomo.

Wg mnie, sportowa i sportowa M są takie same, mają ten sam wieniec i średnice 385mm. różnią się tylko nakładką ozdobną, która zresztą można kupić za 100zł i pasuje między sportową i M.

Kwestia skóry, ja mam zwykłą sportową i mam ją pokrytą super delikatną, idealnie gładką skórą. Jest na pewno naturalna bo udało mi się ją trochę zarysować, więc wiem :) Natomiast na tej aukcji: http://allegro.pl/kierownica-airbag-m-pakiet-bmw-f10-f11-f07-gt-f01-i1954741040.html widać, że M ma pory na skórze, czyli jest to skóra niższej jakości niż sportowa. Ale może jest tak tylko jak bierzesz m pakiet z alkantarą, jak bierzesz skórę, to zakładają wieniec taki jak ja mam i masz wtedy gładziutką skórę ze znaczkiem M.

Perforowana skóra była w E9X i w innych modelach ale nie w F1X.

Tu jest zbliżenie mojej kierownicy sportowej skórzanej, zdjęcie robiłem na okoliczność porady jak usunąć uszkodzenie:

http://img18.imageshack.us/img18/4045/20111122122029.jpg

Opublikowano
W moim przypadku kierownica jest bardzo gładka i delikatna niczym pupcia niemowlaka :mrgreen: i jest zdecydowanie inna niż ta pokazana na zdjęciu z allegro, może dlatego że moja kierownica jest podgrzewana.
Opublikowano
U mnie skóra na kierownicy M tez jest gładka. Aczkolwiek szkoda ze częściowo nie perforowana.

---------------------

Born Most Wanted

Past:

E34 518 orientblau, A4 B5 2.8 V6 30V, E60 525d monaco , Vectra Caravan Cdti 150 KM F11 520d M Sport,, F10 535d M Sport

Future:

Far Far away F10 M5 Competition

Opublikowano
To stawiam na to, że z alkantarą jest taka a'la plastik na desce, a ze skórzanymi fotelami jest gładziutka mięciutka :)

Może tak być.

Opublikowano
monogramus, udało Ci się usunąć to uszkodzenie z kierownicy? Ja mam podobne, co zresztą było przyczyną zakończenia współpracy z jedną fajną myjnią bo chłopaki stwierdzili, że sam sobie porysowałem ...
Opublikowano

http://bmw-uzywane.com/auto,3,264,Bmw_520_2011.html

tu macie foty F10 w m-pakiecie. Kierownica jest gładka, mimo że auto z alcantarą. Nie wydaje mi się, żeby były różne wersje m-kierownicy dla aut ze skórzaną tapicerką. O nowej serii pięć się nie wypowiem, natomiast w serii 3 kierownice m są takie same niezależnie od tego czy zamawiasz samą m-kierownicę do materiałowej tapicerki, cały m-pakiet z alcantarą czy m-pakiet ze skórzaną tapicerką siedzeń. Mając porównanie z kierownicą sportową z trójki, m-kierownica ma pokrycie zdecydowanie przyjemniejsze w dotyku i jest perforowana.

Co do perforacji - skóra perforowana jest skórą gładką, a li tylko nakłuwaną mechanicznie celem lepszej wentylacji i odprowadzania wilgoci.

PS. z tego co wiem chyba podgrzewanie kierownicy nie występuje w kierownicy m.

Opublikowano

Wszystko jasne, koleś na allegro wziął zwykłą podstawową plastikową kierownicę, założył zaślepkę od M i szuka jelenia.

Wszystkie kiery mają ten sam kształt i rozmiar, różnią się zaślepkami. Sportowa i M jest pokryta jednym rodzajem gładziutkiej skóry.

Podgrzewanie może być w M, Dawid S ma takie.

@pawlaczynski

jeszcze nie, w sobotę się tym zajmę. Trzeba podgrzać suszarką, wygładzać mikrofibrą i szybko schłodzić, czasem pomaga.

Takie są uroki delikatnej skóry na kierze, wystarczy pasek, suwak od kurtki, zegarek z metalową bransoletą, chwila nieuwagi i masz zadzior który po 20tys km zamieni się w przetarcie. Trzeba teraz uważać i regularnie nawilżać mleczkiem do skóry.