Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam poważny problem coś mi pożera olej...

jakieś 2tys może mniej wymieniałem olej w mojej bmw

dzisiaj sprawdzam a na bagnecie oleju poniżej minimum!

co się dzieje jak to możliwe

zalany jest castrol magnatec 5w40 taki jaki był wcześniej

bmw 525tds silnik m51

p.s

sprawdziłem

po wyciągnięciu bagnetu, bagnetem nie ucieka

po odkręceniu korka, pluje olejem

Opublikowano

Wygląda na to, że turbina puszcza - choć węże zawsze będą delikatnie zaolejone od środka, sprawdź czy nie masz oleju w intercoolerze. Winowajcą może być zapchana odma - poszukaj w tym kierunku.

Oczywiście plam pod samochodem nie ma?

Pzdr.

Opublikowano

autko mam jakieś 4 miesiące nie wiem kiedy odma była wymieniana

dzisiaj próbowałem zobaczyć jak ta odma wygląda i spisać numery jednak nie mogłem odkręcić 4 śrub zasłaniających odmę, wydaje się jak by nigdy od nowości nie były odkręcane :shock:

a powiedzmy, że odkręce ów śruby i wyjmę odmę czy da się ją jakoś sprawdzić czy jest ok?

Opublikowano

Odma służy do odprowadzenia gazów z dołu silnika do kolektora ssącego - gdy jest zapchana ciśnienie wypycha olej innymi drogami. Nie wiem jak jest to rozwiązane w Twoim silniku ale zazwyczaj zapycha się filtr bądź separator oparów oleju - proponuję zatrudnić google - z pewnością nie jesteś pierwszą osobą z tym problemem. Lub poszukać zaufanego mechanika gdy obawiasz się coś popsuć:)

Tu coś znalazłem co może pomóc:

http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=4914

Opublikowano

u mnie było to tak-chlała olej jak głupia i dymiła jak by mi ktoś świecę dymną pod samochodem zamontował

mechanik na gorącym silniku odkręcił korek wlewu oleju...w tym momencie słychać było głośny świst zasysanego do środka powietrza...po tym powiedział że to odma na 100%...po wymianie okazało się że ważyła dwa razy tle co nowa...taki był tam syf...teraz też bierze olej ale już tylko trochę...no i nie dymi:)

Opublikowano
u mnie było to tak-chlała olej jak głupia i dymiła jak by mi ktoś świecę dymną pod samochodem zamontował

mechanik na gorącym silniku odkręcił korek wlewu oleju...w tym momencie słychać było głośny świst zasysanego do środka powietrza...po tym powiedział że to odma na 100%...po wymianie okazało się że ważyła dwa razy tle co nowa...taki był tam syf...teraz też bierze olej ale już tylko trochę...no i nie dymi:)

wczoraj wyczyscilem odme u mnie tez wazyla sporo;d

zobaczymy co czas pokaze

dzieki wszystkim za dobre rady

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Silnik Tds jako takiej odmy czy separatora jak np w 3.0d nie posiada.Jest tylko metalowa siatka pod pokrywą zaworów,ale to też nie spełnia aż takiego zadania jak tzw. separatory.Można czyścic/myc tą siatkę,ale kolosalnych efektów tego bym się nie spodziewał.To że w kolektorze ssącym jest olej w niewielkiej ilości to normalne,po prostu ten silnik tak ma i wynika to z rozwiązań konstrukcyjnych.Jeżeli oleju jest bardzo dużo(leje się z przewodów) to przyczynę upatrywał bym raczej w uszczelniaczach turbo.Tą siatkę (odmę)można wyczyścić aczkolwiek nic lub prawie nic to nie daje,dlatego tak niewiele osób to robi.

Dla majsterkowiczów którzy jednak chcą dokonać takiego zabiegu zamieszczam link z innego forum na którym kolega to opisał.Kolega działa też i na tym forum.

http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=4914#p37380

A to że po odkręceniu korka pluje olejem to też normalne.Jakby ktoś nie zauważył,to zaraz przed korkiem oleju jest łańcuch rozrządu który przecież nie chodzi na sucho i to właśnie on rzuca olejem.

Najczęstsze przyczyny spalania oleju to uszczelniacze zaworów w głowicy,zużyte pierścienie tłokowe,uszczelniacze w turbinie.

ec2Wze6.jpg