Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A sprawa nr 3? Najbardziej mnie interesuje. Dotąd na realoem nie spotkałem się z takim oznaczeniem.

Koniec produkcji? Brak części we własnej sztuce?

• Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
mam 2000r. 530d automat, przed liftem 184KM, jest tylko termostat główny, nie ma termostatu EGR., więc w roczniku 99 też go nie będzie.
  • 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

Panowie,

Czy ktoś wie jak powinno być? U mnie poprzez INPA mam taką informację, że jak silnik stoi trochę nie uruchamiany to temperatura silnika i czynnika chłodzącego jest taka sama, a jak uruchomię silnik to temperatura silnika maleje, a temperatura cooling rośnie. Jest nawet tak, że w czasie jazdy engine temperature dochodzi do 9st C natomiast cooling temperature rośnie nawet do 86stC, przy obecnej temperaturze zewnętrznej +2stC. Czy to jest ok? A może mam uszkodzony czujnik temperatury?

Zacząłem się nad tym zastanawiać gdyż silnik zaczął mi gasnąć na postoju i nie wiem co jest grane. JEst to e39 525d 2003r.

Edytowane przez wspak
Andrzej
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z tego co mi wiadomo, to druga wartość dotyczy nie temperatury silnika, ale sterownika silnika, ale to są dane nie potwierdzone w 100%. :?

Pamiętam, że tez kiedyś rzucił mi się w oczy jeden parametr, który wskazywał niby na silnik, ale za nic nie pasowały jego wskazania, bo były za wysokie jak na temperaturę otoczenia, a za niskie jak na temperaturę silnika.

Opublikowano
Przepraszam za pomyłkę, ale pomyliłem temperatury. Jest dokładnie odwrotnie. Cooling Temperature rośnie do 86st C a engine temperature maleje do 9stC. Juz poprawiam powyższego posta... W związku z tym, nie może to być temperatura zasysanego powietrza.
Andrzej