Skocz do zawartości

320d - kopci na niebiesko/siwo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, Panowie sprawa wyglada tak ze od okolo dwoch tygodni przy porannym odpalaniu moje autko puszcza niebieskiego dymka. Sprawa zaczela mnie mocno niepokoic poniewaz 2 zakresie 1800-2300 moje auto zostaje czyms duszone innymi slowy szybciej wchodzi na obroty od 800 obr/min do 1800obr/min niz od 1800 do 2300 a wtedy kopci na niebiesko/siwo jakby bralo olej z pod tlokow???? dodam ze raczej napewno to olej bo go czuc, nastepnie po przekroczeniu bariery 2300 obr/min auto wkreca na obroty sie juz prawidlowo. Do tego wszystkiego w aucie slyszalna jest twarda praca jakby byl odloczony egr ale to nie egr poniewaz sprawdzalem zaworek od niego i jego opor to dokladnie 16,2 ohm, egr dokladnie wyczyszczony. Owe objawy kopcenia sa na odloczonym i podlaczonym egr - czyli moim zdaniem mozna go wykluczyc. Jutro jade na diagnostyke inpa i dis prosba o info na ktore parametry pracy silnika zwrocic uwage?
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Chyba sie podlacze pod temat niebieskiego kopcenia, moja 320d potrafi puscic mega chmure koloru niebiesko=szarego przy dodaniu gazu i nie mowie tu o normalnym dymku tylko o zaslonie dymnej. Jesli ktos jedzie za mna w nocy na swiatlach to znika praktycznie na chwile. Odma sucha, oleju nie ubywa, masla na bagnecie nie ma, auto porzyspiesz normalnie, pompa, przedawkowane paliwo? jakies pomysly? :mad2: