Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mniej więcej pod koniec wakacji wymieniłem sobie akumulator, bo mój stary padł... wziąłem od kolegi używkę 85A i było ok. Od kiedy zrobiło się chłodniej czasem rano jak odpalam słyszę taki dość głośny dziwek - pikniecie, to chyba ze akumulator slaby... auto odpala i z odpalaniem nie miałem problemu ale zastanawia mnie to.

wczoraj z rana zostawiłem auto do elektryka żeby sprawdził rozrusznik, alternator i akumulator. Po kilku godzinach odebrałem i powiedział ze jest wszystko ok, nie znalazł nic dziwnego ani żeby coś kradło prąd. Sprawdził ładowanie prąd rozruchowy oraz akumulator. Odebrałem auto i pojechałem do domu, rano dzisiaj odpalam i to samo - pikniecie, ale silnik uruchamia się i później już tego nie miałem jak gasiłem i odpalałem.

Czy to normalne ? ze po zimnej nocy może trochę spaść napięcie i jest taki dźwięk ? zobaczę jeszcze jutro jak rano wystartuje bo wczoraj może go ten elektryk wymęczył... czasem zrobiłem 100-200 km gdzie powinien się doładować porządnie akumulator i tak samo rano wstaje, wkładam kluczyk "pik" i odpala się silnik później w ciągu dnia nie słychać.