Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Nabyłem BMW 118d.

Teraz zajmuję się zrobieniem akcyzy i coś mój brief budzi wątpliwości. Auto z niemiec na brief jest wpis że to jest kombi z liczbą osób do 8.

Wg mnie powinno być wpisane hatchback i 5 osób

Czy ktoś z Was (posiadaczy jedynek) też ma/miał tak wpisane (kombi i do 8 osób) ?

Obawiam zę mi to potem wpiszą w dowód rejestracyjny kartę opjazdu itd.

Opublikowano
5 osób i 3 worki ziemniaków :D A tak na poważnie. WK wpisze w dowód to co jest w briefie, a jak cie shaltuje policja, to ten dowód zabiorą w związku z niezgodnoscia wpisu ze stanem faktycznym. Może jakiś łebski diagnosta to wyjasni.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na pierwszy przeglądzie po prostu niech Ci zmienią to na 5 osób i tyle. A jak sprawa z masami?
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

W sumie od dawna jest po sprawie. Ale jakoś zapomniałem o tym wątku.

Piszę bo może ktoś w przyszłości będzie miał podobny dylemat.

Nic nie zmieniałem - rejestracja, opłata celna itp - bez żadnych problemów.

W międzyczasie byłem na stacji kontroli pojazdów okazało się że wszystko jest ok. Nie wnikając w szczegóły - na briefie jest napisane że samochód jes 5 osobowy.

Ta informacja o tym że jest "do 8 osób" dotyczy homologacji niemieckiej wg której samochód jest w tej kategorii.

NIE BYŁO SIĘ CZYM PRZEJMOWAĆ. NO ALE CZŁOWIEK NIE SPROWADZA SAMOCHODU CODZIENNIE - WIEC UCZY SIĘ WSZYSTKIEGO NA SWOIM PRZYKŁADZIE.

Pozdr.