Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam już 2 tygodnie bawie sie z moim BMW. Samochód wcześniej coraz bardziej sie zamulał i coraz ciężej odpalał aż w końcu nie odpalił wcale. Kolega podłączył pod kompa i wyszły 2 błędy: położenia wałka rozrządu i położenia wału. Po skasowaniu nie powróciły a samochód dalej nie odpala. Posłuchałem rad kolegów z forum i zrobiłem kilka rzeczy:

1. Wymieniłem filtr paliwa

2. Sprawdziłem pompę paliwa na krótko i czy załącza sie kiedy trzeba - działa ok

3. Nowe świece

4. Przeczyszczone przepustnice

5. Przepływomierz ok

6. Cewki ok

7. Czujnik temp. silnika i cieczy ok (ponoć ma wpływ na ilość mieszanki przy rozruchu)

8. Posłuchałem rad i większość mówiła że wymienić trzeba czujnik wałka rozrządu, no i wymieniłem na orginał Siemens VDO oczywiście i dajej nic.

9. Odma ok

10. Immo ok

Czy mam wymienić też czujnik wału??

Dlaczego po podłączeniu do INPA nie ma żadnych błędów??

Żona zaczyna sie denerwować a na tym bezludziu w którym mieszkam nawet starego Ursusa nie potrafią naprawić.

Proszę o jakieś rady bo już mi sie kończą pomysły.

Dzięki

Opublikowano

wału jak najbardziej

objawy padającego czujnika przy cieplym silniku przestaje odpalac pozniej wogole przestaje odpalac

kup czujnik wymien i bedzie z głowy tylko orginał bo za tydzien bedziesz znowu sie bawił

jezeli komputer zarejestrował błąd to jest bezwarunkowa wymiana niewazne czy sie pojawi 5minut pozniej czy nie

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999784431_3.gif

Mechanik BMW w Dąbrowie Górniczej

Diagnostyka inpa pasoft carsoft

http://www.autocentrum.pl/awc/godzill1/bmw-seria-5-1997/

Opublikowano
No i odpaliłem :D Na końcu wymieniłem czujnik wału i działa. zrobie eksperyment i założę stary czujnik wałka i zobacze czy jest różnica i czy przypadkiem nie wymieniłem niepotrzebnie. Kupiłem orginał Siemens za 234 zł jakby kto pytał. Dzięki za rady :)