Skocz do zawartości

E83 z dieslem 150 czy 177 kM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chcę kupić BMW X3 E83 z lat 2007-2008 z dieslem 2.0, mam jednak problem z jakim: 150 czy 177 kM.

Z różnych informacji wynika, że silniki n47 w ogóle mogą być awaryjne. Szczególnie boję się opisywanych w numerze 29/2011 "Auto Świata" awarii układu korbowego w silniku 177 kM (ścierające się koła na wałkach rozrządu powodujące zatarcia wału korbowego oraz pękające wały korbowe). Podobno wady te dotyczą właśnie produkcji z lat 2007-2008?

Czy problemy te rzeczywiście występują i jak można się ich ustrzec przy zakupie samochodu?

Samochód z którym z ww. silników bezpieczniej i lepiej kupić?

W związku z tym, że mam pewne doświadczenie z innymi markami samochodów - a o BMW myślę już od dawna, nie chciałbym się "wkopać" w felerny model silnika.

Będę wdzięczny za informacje i sugestie.

Pozdrawiam,

Jarek

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Dla mnie wybór jest oczywisty... Wersja 150 koni nie występuje z automatem a w tej klasy samochodzie to wg mnie obowiązkowe wyposażenie. Mam przejechane od nowości 120tys. i odpukać żadne wymienione kłopoty się nie pojawiły.
Opublikowano
  • Autor

Wiem że automat w połączeniu z mocnym dieslem to może być dobre rozwiązanie, ja jednak jak na razie jestem zdecydowany na wersję manualną.

Dziękuję i pozdrawiam, Jarek

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Tak czy inaczej różnica w osiągach jest wyraźnie odczuwalna. Przy manualu potencjalnie dwumasa może siąść jeżeli ktoś katuje auto (a nawet jak nie katuje ale ma duży przebieg).
Opublikowano
  • Autor
O.K. ale czy opisane na wstępie bolączki silnika n 47 177 kM są częste?
Opublikowano

jarekmch, prawdopodobnie je jeździłeś automatem, nie wiem, ale tak jak kolega wspomniał jest to wyposażenie obowiązkowe.

polecam spróbować

Opublikowano
Ja mam 218KM i to lata ale 150 to malo na tak ciezkie auto
Opublikowano
O.K. ale czy opisane na wstępie bolączki silnika n 47 177 kM są częste?

Przejechałem X3 automat 177 kM ponad 110.000 km jak do tej pory nie maiałem żadnych problemów . Moim zdaniem jak już brać to ten mocniejszy silnik oczywiście obowiązkowo z automatem który działa naprawdę super, silniki 150 kM są trochę za słabe do tych samochodów no chyba że zrobisz chipowanie -:).