Skocz do zawartości

530d Przekładka z automatu na manual, warto?

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Szukałem dzisiaj skrzyń automatycznych do 3.0d natrafiłem na takie coś:

http://moto.allegro.pl/bmw-e-39-e39-530d-3-0d-przekladka-automa-na-manual-i1897988926.html

Co o tym sądzicie?

Miał ktoś styczność z taka ofertą?

Zastanawiam się nad tym jako alternatywą dla remontu automatu.

Proszę o opinie :wink:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Powiem szczerze,że posiadam manual u siebie i mi pasuje.Nie mam nic przeciwko automatom.W pracy jeżdżąc 10 godzin automatem i jak się to mówi " to pół zdrowia" i doceniam jego zalety.Ale w prywatnym autku nie brakuje mi ,ani trochę.Jeżeli ta przekładka będzie zrobiona fachowo to czemu nie.Ale znając życie po krótszym/dłuższym czasie auto będzie się upominało o to co dała fabryka i zawsze coś tam będzie niedomagać,lub nie będzie działac,głównie obawiam się o elektronikę.

Na twoim miejscu odżałował bym pieniążki na remont skrzynki i zostawił automatyka.

P.S.I dodam,że przekładka będzie zrobiona na starych gratach przecież,chociażby samo sprzęgło czy koło dwumasowe.

ec2Wze6.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Co do wymiany skrzyni, pytanie zadałem z ciekawości, nie z nagłej potrzeby, poprostu rozważam najczarniejsze scenariusze na przyszłość.

Zauważyłem ostatnio, że niedomaga u mnie konwerter, na lockupie przy 2 tyś obrotów nie trzyma idealnie 120km/h, więc zakładam że szykuje sie jego wymiana w niedługiej przyszłości.

Co do samej skrzyni, nie mam zarzutów.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam ja wymieniłem w swojej 2,8 na manual

2 razy wymieniałem skrzynię (zginęły wsteczne i zaczęły grzechotać)powiedziałem że trzeciej nie będzie

Dodam że brakuje mi automatu(automat to automat ale stare to wiemy co jest dobre...!!!A u nas z mechanikami od ASB też!!

Smigam już rok po przeróbce i wszystko działa jak należy

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A co dokładnie musiałeś u siebie wymienić?

I jak wygląda procedura kodowania elektroniki?

• 2 lata później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Albo oszukać ten przełącznik przy lewarku i ustawić na N, wtedy odpalisz, ale nie będzie chodził tak jak powinien., błędy ABS, ASC,i masę innych.

Można przekodować sterownik silnika na manual, i wywalić całą wiązkę od sterownika skrzyni.

Opublikowano
To jak z tą skrzynią GM jest ? Lepiej się nie pchać i zostać przy manualu ? Spalanie chyba też większe w automacie :D