Skocz do zawartości

Olej Napedowy = Diesel BMW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zakladam temat z czystej ciekawosci , chodzi mi ogolnie o Disle bmw sam mam teraz 730d dlatego zakladam temat wlasnie w tym dziale.

Chodzi mi o lanie roznych olejow napedowych , czy ktos leje do siebie jakies opały albo jekko chrzczoną rope :?: :?: :?:

Mam znajomego ktory ma 730d ale e65 z 2005 roku. Leje do siebie opał , zrobil juz 90 tys km i jedzi dalej. W tym momencie ma 305 tys km. Byl na sprawdzeniu wtryskow i turbiny wszystko :cool2:

Nie chce wiedziec czy ktos moze zalatwic haha tylko czy to fajtycznie chodzi i nic sie z tym nie dzieje :!:

Opublikowano
Silniki diesla we wspolczesnych BMW, jak zreszta wszystkie nowoczesne common-raile sa bardzo podatne na jakosc paliwa. Nawet tankujac ON na porzadnych (na oko) stacjach nie ma pewnosci, ze wtryskiwacze nie ulegna uszkodzeniu, a juz lanie roznych 'fikolkow', to loteria. Niestety, to nie Mercedes W123/W124 czy Volvo 740, ze pojedzie praktycznie na wszystkim, ewentualnie z dolewka mixolu.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
  • Autor
Kiedys jeden mechaniol mi powiedzial ze dobry,czysty opał jest lepszy niz rozrzedzona ropa ze stacji.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Bo ten jak mówisz mechaniol nie widział, co potrafi zrobić RME z układem paliwowym, chociażby ścianami baku, czy elementami gumowymi. Swoja drogą ci sami mechaniole powtarzają od lat, żeby jeździć na luzie, lepsze opony dawać na przód, a bolączki leczyć dodatkami do czyszczenia wtrysków.

Nie wiem, czy w e65 jest dostępna opcja przygotowania auta pod RME, może taką właśnie ma Twój kolega?

Po Vinie ma mieć S201A RAPE METHYL ESTER VERSION (RME).

Opublikowano
  • Autor
A co to jest RME :?:
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
No biodiesel, nie?
Opublikowano
Silniki diesla we wspolczesnych BMW, jak zreszta wszystkie nowoczesne common-raile sa bardzo podatne na jakosc paliwa. Nawet tankujac ON na porzadnych (na oko) stacjach nie ma pewnosci, ze wtryskiwacze nie ulegna uszkodzeniu, a juz lanie roznych 'fikolkow', to loteria. Niestety, to nie Mercedes W123/W124 czy Volvo 740, ze pojedzie praktycznie na wszystkim, ewentualnie z dolewka mixolu.

W Volvo 740 silnik diesla był od VW LT

Opublikowano
W tds praktykowalem opalowke przez 40 tys, co prawda rozszczelnil sie wtrysk sterujacy i 3 koncowki wtryskow byly do wymiany. Mysle ze nie mialo to bezposredniego zwiazku ze stosowanym paliwem, bo po kupnie tego nie sprawdzalem- mysle ze koncowki byly juz trafione a wtrysk sterujacy to typowa usterka. Pompa przy sprzedazy byla w takim samym stanie, jak po kupnie. Jesli chodzi o diesle z CR pierwszej generacji, to slyszalem ze ludzie leja opal, ale ja bym sie raczej nie odwazyl (kupilem auto w gazie, zeby mnie nie kusilo). Ewentualna awaria moze byc za bardzo kosztowna.