Skocz do zawartości

318i, ogrzewane lusterka, brak czy usterka?

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam

Ponieważ nadeszły już chłodne dni, zauważyłem mały minus u siebie w BMW 318i 2002r (po lifcie). A mianowicie nie grzejące lusterka. Moje lusterka posiadają złoty pasek w poprzek przy końcach. Nie wiem czy to świadczy o tym że są czy nie są ogrzewane, ale pasek jest :)

Przeglądałem już forum w tym temacie i mam następujące pytania:

- czy wszystkie e46 po lifcie miały grzane lusterka?

- czy grzanie lusterek powinno działać cały czas czy być włączane z ogrzewaniem szyby, a może tylko w niskich temperaturach?

- jeśli zdemontuje wkłady lusterek i sprawdzę napięcie na kabelkach od ogrzewania (o ile w ogóle są) to jakich wartości powinienem oczekiwać?

Pozdrawiam i będę wdzięczny za odpowiedzi bo jutro chce się przybliżyć do tematu już w aucie.

Opublikowano
Jeśli nie masz foteli z elektryką i z pamięcią, a co za tym idzie elektrycznie obniżanych lusterek po wbiciu wstecznego to powinny się one grzać niezależnie od temperatury i włącznika ogrzewania szyby. Wyjmij wkład lusterka (wystarczy delikatnie podważyć), powinieneś znaleźć dwa kabelki na których pojawia się 12V po włączeniu zapłonu.
Opublikowano
Moje lusterka posiadają złoty pasek w poprzek przy końcach. Nie wiem czy to świadczy o tym że są czy nie są ogrzewane, ale pasek jest :)

To świadczy o tym że lusterka są asferyczne. Co do podgrzewania to tak jak kolega wyżej napisał podważ delikatnie wkład lusterka powinieneś wyjąc go bez problemu. Wtedy zobaczysz czy jest w ogóle instalacja do podgrzewania.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ok, dzisiaj to sprawdzę i napiszę jakie są wyniki. Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wyjąłem wkład w lusterku kierowcy i niestety ani kabli ani podłączenia we wkładzie. Czy ktoś z forumowiczów zakładał podgrzewanie lusterek, jest to dużo zachodu?? Jaki koszt?? Pozdrawiam
Opublikowano

Najtańszym rozwiązaniem będzie kupienie mat grzewczych do tych lusterek co masz, podłączenie pod przełącznik ogrzewania tylnej szyby przez przekaźnik. Max 100zł

Droższym wymiana szkieł na oryginalne a sferyczne podgrzewane i podłączenie pod przełącznik ogrzewania tylnej szyby przez przekaźnik. ok 250

Najdroższa będzie wymiana szkieł na oryginalne oraz wykonanie (bądź kupienie) wiązki podłączenie do LMA i zakodowanie żeby włączały się jak temperatura spadnie poniżej 5.5 stopnia.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ok, dzięki za informację. Chyba wybiorę opcję nowych/używanych wkładów podgrzewanych + podłączenie pod tylną szybę. Pozdrawiam i dziękuje jeszcze raz
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Mam takie pytanie odnośnie podgrzewanych lusterek.Mianowicie zakupiłem auto, z przyciemnioną taśmą tylną szybą.. Oczywiście podgrzewanie tylnej szyby nie działa..Czy jest jakiś związek między niedziałającym podgrzewaniem lusterek, a podgrzewaniem tylnej szyby? Gdzie szukać przyczyn niedziałającego podgrzewania lusterek ?
Ar­mia ba­ranów, której prze­wodzi lew, jest sil­niej­sza od ar­mii lwów pro­wadzo­nej przez ba­rana.
Opublikowano

witaj. Tak sobie przypominam,że jak kiedys sprawdzałem bezpieczniki to brakowało tego od ogrzewania tylnej szyby, ale nie dziwi mnie to, gdyż była by miazga z folii tylnej szyby.. Ten sam bezpiecznik jest od lusterek i szyby tylnej?

EDYTA : już widze - bezpiecznik nr 25 podgrzewanie lusterek pasażera i pomocnika kierowcy... Musze zerknąć ;) dzięki

Ar­mia ba­ranów, której prze­wodzi lew, jest sil­niej­sza od ar­mii lwów pro­wadzo­nej przez ba­rana.