Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
wsiadłem dzisiaj rano jak zwykle do samochodu bo jechałem do pracy. Wkładam kluczyki przekrecam 2 razy czekam az nagrzeja sie swiece i odpalam a samochod ani drgnie. zadnego ruchu rozrusznika nic. poprostu głucha cisza. Jak myslicie co to moze byc. rozrusznik czy akumulator padł?. chociaz rozrusznik jest nowy. ma moze dopiero pol roku.
Opublikowano

Zobacz do jakiego napięcia przysiada ci napięcie akumulatora przy próbie rozruchu.

Multimetr w dłoń i badaj lub test nr 9 w komputerku rozszerzonym, mi to wygląda na to, że aku. nie ma już pojemności.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
wymieniałem szczotki w rozruszniku ale dalej to samo. aku spadlo z 14V to 8 i 3 aku kazde rozładowane. czy to wina kumulatora czy to cos innego?
Opublikowano

cos nie rozumiem... to w koncu aku czy nie aku?

wymieniłeś aku?

i skoro samochod nie odpala, a piszesz, że aku spadlo z 14 do 8,3 (?) to coś też jest nie tak, przy zgaszonym aku powinno mieć max 12,8V skąd 14?

I czemu naprawiasz rozrusznik, skoro ustaliliscie wczesniej, że aku padło?

Opublikowano
wy rozruszniku wymieniałem szczotki bo okazało sie tez ze wgl ich nie ma. gdy juz zlozylismy wszytsko jak ma byc samochod odpalil normlanie . pojezdzilem nim chwile i wrocilem do domu. po doslownie kilku godzinach wsiadlem w samochod zeby go odpalic i gdy przekrecilem klucz na zaplon zeby nagrzac swiece 2 zolte kontrolki zaczely skakac nazmiane. jedna bylo od swiec żarowych a druga nie wiem. a gdy chcialem odpalic samochod bylo slychac dzwiek rozrusznika tylko w olnym tłumaczeniu ( trrryyy :D). Musiałem jakoś to wam opisać. Gdy sprawdzilismy ladowanie akumulatora okazalo sie ze ma on ledwie 5V chociaz wczesniej mial 12v . Nie wiem o co chodzi. Czy to jest jednak wina akumulatora? poprostu jest juz na wykonczeniu i musze zakupic nowy?
Opublikowano

jak 5V ma to już może sie go nie dać naładować.

Ale sprawdziłbym też 2 rzeczy:

-czy masz ladowanie - przy włączonym silniku miedzy biegunami aku powinno być powyżej 14V

-czy nie ucieka Ci gdzieś prąd. Amperomierzem sprawdz przy wyłączonym silniku ile płynie.

Opublikowano
Przy właczonym silniku na swiatlach mam 13,70 ~ 13.76. na wlaczonych 13.89 do 13.93. ale tak jest jak aku jest naladowany. Po kilku godzinach znowu nie chce odpallic i jaku jest rozladowane.
Opublikowano

temat wałkowany przynajmniej milion razy...:) przeczytaj dokładnie. link z którego musisz skorzystać

Link do postu. Miłej zabawy:) viewtopic.php?f=67&t=166150