Skocz do zawartości

Czy to odma, separator oleju padł?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam taki nietypowy problem. Od pewnego czasu samochód na zimnym silnikiem zaczoł cięzej palił trzeba go było dłużej kręcić żeby zaskoczył i niełapał tak równo. Dziśpo dwuchdniach postoju postanowiłem go odpalić i miałem problem zaczoł łapać tak jak ciągnik i gdzieś po 3 minutachprób dopiero z trudem zapalił. Jak sie nagrzeje pali już ładnie. Dodatkowo samochód raz przyśpiesza jak przystało na 2.8 a czasem normalnie muł jak nic. Zazwyczaj jak sie robi chłodniej to jest mułowaty jak cieplo to ok. Dodatkowo odkręciłem korek oleju i zamochód spada z obrotów a tak nie było no i przy wyjęciu stalki stanu oleju słychać bulgotanie z miski. Miałem podobne objawy w 523 E39 tylko dodatkowo falowały obroty na zimnym silniku a tu nie falują i tam wymieniłem separator i sie poprawiło. Myślicie że tu też padł separator? Jak takdajcie jakiś namiar na sklep gdzie go kupić w miarę tanio.

Opublikowano

witam

Ja jak mialem padnieta odme to jak odpallem rano to 3 razy krecilem rozrusznikiem jak zapalil wrzucalem na D to prawie gasl nierowno pracowal po rozgrzaniu lepiej ale jak stalem na swiatlach z 2 minuty to juz nie chodzil rowno przyspieszal normalnie.Podlacz pod kompa.Silnik powinien syczec jak masz padnieta odme.Sama odma kosztuje kolo 200zl plus wezyki kolo 150zl orginal podajze razem 350zl. :(

Opublikowano

kurde a nie łatwiej poczytać na forum ja z 100 razy pisałem jakie są objawy odmy

Syczenie silnika zamulenie do 2tyś obrotów drżenie silnika na wolnych no i jak podnosić korek olejowy to go nie zasysa to sa objawy odmy no i może być przewód od niej padnięty :) tutaj podrzucę ci kilka tematów na jej temat :)

viewtopic.php?f=72&t=162579&hilit=+odma

viewtopic.php?f=72&t=162677&hilit=+odma

viewtopic.php?f=72&t=160777&hilit=+odma

viewtopic.php?f=72&t=159323&hilit=+odma

Pozdrawiam

Opublikowano
No dzięki za temaciki ale wszystkie je wcześneij przeczytałem. Chciałem żeby poprostu ktoś potwierdził że to odma, bo ja jestem na 99% pewein że tak. DOdatkowo mam pytanie, tą odme wyczyścić,kupić używke czy nową? Używki są po 60 zł nowa 220 więc różnica jest. Wcześniej jak mi padła przy poprzedniej buni kupiłem używke za 100zł i chodziła z tym że wtedy miałem na miejscu i mogłem oddać w każdym momencie a teraz trzeba by gdzieś zamówić i pieron wie czy będzie sprawna. Da sie ja jakoś zdiagnozowac bez zakładania do silnika?
Opublikowano
Chciałem żeby poprostu ktoś potwierdził że to odma, bo ja jestem na 99% pewein że tak. DOdatkowo mam pytanie, tą odme wyczyścić,kupić używke czy nową? Używki są po 60 zł nowa 220 więc różnica jest. ?

Za nowa oryginalna odme zaplacilem 132,33 zl.

Ale doswiadczeni w temacie powiadaja ze warto wymianic wszystkie przewody laczace silnik z odma gdyz sa zapackane mazia olejowa lub po porstu juz ze starisci potrafia pekac przy sciaganiu z odmy.

11 61 1 432 559 rurka do odmy – 60.98

11 61 7 504 535 rurka do odmu – 83.89 zl

11 15 7 532 649 rurka do odmy - 39.80 zl

11 61 7 504 536- rurka slywowa do miski - 87.79 zl

Calosc: 404.79 i mozemy zapomniec o odmie na kilkaziesiat tys km.