Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Panowie szukałem ale coś się doszukać nie mogę, a zależy mi na czasie.

Mam okazję kupić webasto jak na zdjęciu. Sprzedawca twierdzi że pochodzi z E60, E61.

Jak widzę na zdjęciu jest pompka obiegu wody, a pompka paliwa jest w środku i ten cienki króciec to od niej?

Jak odbywa się sterowanie tym piecem, sterowanie analogowe czyli na upartego 12V i przełącznik i ma działać, czy może przez CAN albo jeszcze coś innego?

Pytam bo chcę dołożyć do swojego samochodu, zima idzie :roll: a nie wiem jak tym sterować, póki co bez sterownika a z czasem może coś dokupić. Pozdrawiam.

http://img62.imageshack.us/img62/7425/webastox.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sterowanie odbywa się przez I-drive lub specjalnym pilotem do Webasto.
Opublikowano

Sterowanie w całości przez CAN, co ma swoje zalety, bo zeby była 100% funkcjonalność wystarczy podlaczyć do szyny i zakodować. Pilot do webasto działa w fabrycznym odbiornikiem, tym z którym działa pilot centralnego. Pompa paliwa fabrycznie jest obok zbiornika.

Podsumowując zeby to uruchomic trzeba:

1. zamontować piec- na zdjęciu brakuje układu wydechowego, tłumik itp

2. podłączyć weze z plynem chlodniczym z silnika, nie jestem pewien czy nie trzeba dodatkowego elektrozaworu odłączającego piec

3. podłączyć zasilanie i CAN (dobrze by miec orginalna wiązkę)

4. zamontować pompe paliwa, przewód paliwa (prosto ze zbiornika), przewod zasilający

Troszkę jest zabawy, ale to naprawde fajne urządzenie:)

Opublikowano

Jak się nie mylę wiązkę i sterownik, rurkę wydechową i tłumik, pompkę paliwa, węże ale je da się samemu dorobić.

Te wszystkie sterowniki (panele) mają wbudowany interfejs CAN? Wiem że mają z tyłu 4 lub 5 wyprowadzeń, do tego wiązka i to wystarczy do sterowania piecem?

Ogólnie proponuję poszukać webasta analogowego. np. BW50. Wszystko wbudowane w piec (pompa paliwa, pompa obiegowa, sterownik) i sterowanie jest analogowe, na upartego można podłączyć webasto pod układ paliwowy, zasilania i wodny, a do kabiny podciągnąć tylko przełącznik. Nie ma opcji nastawiania na żądany czas, ale z czasem można sterownik okazyjnie na allegro trafić i nie ma tyle problemów co webasto z linią CAN.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Kolego jak chcesz kupić webasto na allegro to tylko kup gdzie będą mieli wiązkę bo tej niestety w serwisie nie dokupisz a resztę części tak.Ja tak kupiłem i już rok czasu kompletne webasto leży mi w piwnicy gdyż nie mam wiązki.Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam

Kolego jak chcesz kupić webasto na allegro to tylko kup gdzie będą mieli wiązkę bo tej niestety w serwisie nie dokupisz a resztę części tak.Ja tak kupiłem i już rok czasu kompletne webasto leży mi w piwnicy gdyż nie mam wiązki.Pozdrawiam

Wtyczki do webasto można bez problemów kupić, przewody trzeba dorobić, albo wyciąć z całej instalacji (kolory kabli)

• 1 rok później...
Opublikowano

witam serdecznie

odgrzeje troszke temat czy ktos moze posiada pilota do BMW do webasta???

bede zakladal org z E60 ale chcialbym miec pilota a na internecie bieda...

Opublikowano
witam serdecznie

ja posiadam :)

pozdrawiam

Opublikowano
witam serdecznie

ja posiadam :)

pozdrawiam

napialem CI PW :)