Skocz do zawartości

Uniwersalne sondy lambda- potrzebna opinia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie do końca. Jeśli dokładnie czytałbyś ten post i moje pytanie zauważyłbyś że nie pytam czy pasuje do auta itp. I nie jest ta sonda wyprodukowana przez Boscha. Pytam czy ktoś to ma u siebie i czy może to polecić lub nie.
Opublikowano
Moim zdaniem: to co jest do wszystkiego (uniwersalne) jest do dupy!!! mówiąc delikatnie.
BMW 525i od 340 dni---------wcześniej e23, 732i--------- tylko automat!
Opublikowano

Nie zgodze sie. Tak sie sklada ze ostatnio nawet byl program na tvn turbo (garaz) w ktorym poruszali ten temat. Przewaznie sondy uniwersalne sa dokladnie takimi samymi jak "dedykowane pod dany model" a sporo tansze. Pytanie tylko czy uniwersalna jest akurat do tego modelu.

Swoja droga sondy za pomoca allegro bym nie kupil. Po pierwsze dlatego ze transport sondy musi byc odpowiedni, a wiadmomo ze "to moze spasc kilka razy" listonoszowi. Tak wiec kup uniwersalke ale w sklepie.

PS. dzis 20:30 jest garaz , potem o 1:30,6:30, 11:00 w przedpoludnie. Traf, wysluchaj i sam ocen.

Opublikowano

W tvn turbo w programie garaz slyszalem juz wiele ciekawych rzecze.

Pomysl dobrze jak cos jest uniwersalne to jak moze byc do modelu??

I tu popieram slowa Heny`ego (jak z reszta i moje dawno dawno temu) jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego.

luk.sz :search: :search: :search: i nie mow ze nie bylo takich postow bo tak sie sklada ze kilka razy juz na takie odpowiadalem

Opublikowano

Kangurczaku, w TVN Turbo różne dziwne rzeczy mówią, że nie wspomnę o "teście konsumenckim E34", który był tak beznadziejny, że głupio im się zrobiło i nakręcili mniej beznadziejny test E39.

Poza tym zobacz, że cały czas wałkowany tam jest tekst o tym, że używane samochody są be, a nówki, chociażby to miała być Dacia Logan (która nawet nie zaliczyła testu łosia), są wspaniałe i cudowne i ach ach ach.

Owszem, czasem są tam przydatne porady, ale lepiej filtrować sobie to co tam gadają...

luk.sz - gdybyś dokładnie przeszukał sobie forum to przeczytałbyś kilka opinii o uniwersalnych sondach...

Opublikowano

Wiem ze tv kłamie;) - ale garaz to jeden z ciekawszych programow. Przeciez nie polecam "testosteronu" :lol:

Nie bede sie klócił bo mam maly "przebieg" na forum, a chce jeszcze tu zaglądać;)

W takim razie najlepiej zrobic search...

Opublikowano

w zasadzei to i te oryginalne tez bywają róznie wytrzymałe. W zasadzie są dwa rodzaje sond, tytanowe i cyrkonowe . Cyrkonowe indukuja napiecie w zaleznosci od natezenia tlenu a tytanowe maja podawane napiecie z kompa a same zmieniaja opor w zaleznosci od natezenia tlenu. Duża większosc to cyrkonowe, ale zdażaja sie tytanowe w szczegolnosci jak silnik jest na sterowniku siemensa. W dużej ilości w nowych aut też sa juz tytanowe (5V).

Także mówiąc o uniwersalnej musimy znać zasade działania i ilość kabelków.

Ja kupiłem oryginalną do swojego tytanową NTK siemensa i po tygodniu straciła swoje wlasciwosci, i nie iwem czy przez gaz czy miałem pecha. Oczywiscie działa ale straciła na szybkości działania tak z dnia na dzień. Hmm. Także zasady nie ma. Pisze sie ze sonda jest niezniszczalna i wieczna, ale tak nie jest. Moze wyzsza temperatura spalin przy gazie je szybciej zalatwia tego nie wiem, ale chyba tak jest, bo pare sosb juz pisało i szybko padajacej sondzie z gazem. Oczywiscei masz wyjscie kupic za 80 zł (pewnie bez kabla) przełożyć kabelek i pośmigac lub odrazu kupic oryginal za 300-500. Wczesniej zapytac o gwarancje, bo jak daja to zawsze po uszkodzeniu mozna ja oddac.

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, a w szczególności Bartowi i Kangurczakowi za konkretne odpowiedzi na temat.

Po tych informacjach myślę że warto jednak kupić tą sondę ponieważ dają na nią 12 mies. gwarancji. Sądzę, że lepiej zaryzykować najwyżej corocznym zakupem nowej sondy niż kupić oryginał za czterokrotnie większą cenę, a i tak można spodziewać się tego samego.

Poza tym udało mi się skontaktować z człowiekiem, który kupił dokładnie tą sondę u tego samego sprzedawcy jakieś pół roku temu. Dostałem dziś od niego maila, w którym pisze, że jest z niej zadowolony w 100% i działa jak powinna.

Pozdrawiam wszystkich.

Opublikowano
dodam tylko ze wielu sprzedawców zastrzega sobie prawo do nieuwzglednienia reklamacji jezeli samochód jest zasilany gazem. Także na to też należy zwrócic uwagę.

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW