Skocz do zawartości

pare pytań o opony i felgi Styling 33

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam felgi styling 33 takie jak na zdjęciu a na nich opony 205/55/16

http://img834.imageshack.us/img834/9568/dsc09767yr.jpg

oraz kilka pytań

Jakie najszersze opony da się założyć na tą felgę ?

Jakie najlepiej założyć aby było najwygodniej jeździć ?

Jaka by była różnica w spalaniu, jeździe , zużyciu zawieszenia w stosunku 205 do np 245 bo większa to już chyba bardzo gruba przesada

oraz inne podobne zagadnienia co do rozmiaru opon w stosunku do tych konkretnych felg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeździłem kiedyś na tym rozmiarze 205/55R16 są rozmiarowo trochę za małe i licznik oszukuje dlatego spalanie będzie miejsze niż na zalecanym rozmiarze.Jeździc jak najbardziej się da i jest ok.

Ta felga ma 7 cali szerokości,załóż 225/55R16 i będzie dobrze.Bo szersze będą wyglądały jak platfusy :mrgreen:

Czym szersza guma tym gorsza jazda,szczególnie na wysokim profilu-w koleinach będziesz pływał jak Titanic.

Zawieszenie na wysokim profilu(balon) nie dostaje tak po d***e jak na niskim,bo sama opona z amortyzuje część nierówności.

Spalanie wiadomo czym szersza tym większe opory toczenia (zależy dużo od samych opon),ale jakieś kolosalne różnice to nie są.

Opona 245 wygląda dobrze na feldze 8".

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

dlaczego są za małe? w e39 były seryjnie felgi 15 i 16 a ja te akurat mam przy e34 , ok więc kupie takie jak polecasz 225/55R16 a co do wysokiego profilu to nie jestem jakoś wielkim fanem takiego typu mega felg, bardziej podoba mi się spora spasiona opona tak jak w muscle carach amerykańskich , ale takiej nie założę bo to przesada :)

A jeszcze takie pytanie, czy 2 różne szerokości opony przód i tył przeszkadzają w czymś np przód 205 tył 225

Opublikowano
no z węższymi już mam kombinowane bo mam 205/55 na nich teraz, ale jeździ się naprawdę ok zmieniając na te polecane 225 po prostu fajniej będzie wyglądać, jak kupiłem auto to miałem przód 205 tył 215 też było ok
Opublikowano

Na tą felgę rozmiar 225 to już jest praktycznie max. (sam jeżdżę na tych felgach i z takim zimowym rozmiarem). Szersza opona to juz się zrobi beczka z boku. Jeśli chodzi o węższą to mniej jak 205 na tą felgę bym nie zakładał.

Jeśli chodzi o różne rozmiary przó/tył to możesz takie założyc bez problemu. Ja jednak napisze tu, że jak 2 sezony temu miałęm opony zimowe w rozmiarze 205 na tych felgach to w kopnym śniegu mogłem zapomniec, że w miarę ok wyjadę z niego - auto momentalnie się w nim zapadało i saperka wożona w bagażniku była moim najlepszym kumplem. Jak w ubiegłym sezonie założyłem opony 225 to saperkę użyłem może jeden raz. Jazda w kopnym śniegu bez porównania o wiele lepsza - auto się tak nie zapada i nawet jak na chwilę koła zabuksują to nie zapadają się tak w śniegu kopnym i auto w miarę sprawnie jedzie. NIe wspominam już nawet o tym, że na odśnieżonej jezdni na takich szerszych oponach jedzie genialnie. 205-tki trochę jednak noszą w zakrętach z uwagi na ich trochę mniejszą sztywnośc boczną.

Jeśli chcesz na przód założyc opony 205 to musisz się liczyc z tym, że ciężkie z przodu e39 będzie Ci ryło w kopnym śniegu, w którym się będzie stale zapadało z uwagi na wąskie (mniej nośne na takim śniegu) opony.

Zrobisz jak zechcesz tylko pytanie - co takiego osiągniesz zakładając z przodu węższe opony?

Pzdr.

Opublikowano
dzięki za dobrze uzasadniana odpowiedź, o te szersze opony to chodziło mi na lato ,na zimę mam nowiutkie opony 205 i też na identycznych felgach jak te letnie tylko ,że w e34 a nie e39. Zakopać to się raczej nie zakopywałem jedną zimę jeździłem na tych oponach i to w naprawdę baaardzo trudnych warunkach... śnieg czasem tak głęboki ,że przeszkadzał w otwieraniu drzwi, parę razy auto mi zawinęło środkiem podwozia na śniegu, ale muszę powiedzieć ,że nie spodziewałam się tak dobrego zachowania auta podczas zimy, autem udało mi się dojechać pod stok narciarski zamkniętą drogą , która przejechała jedynie wywrotka na wielkich kołach z łańcuchami.... było również 3 innych śmiałków w renault megane i hondach lecz odrazu się zakopali i w 5 osób nie mogli wypchać auta.... u mnei na plus oczywiście te nowe zimówki wąskie ale ok się sprawowały + manualna skrzynia + ASC+T
Opublikowano
ASC+T

a mi Się zdaje że ten system bardziej przeszkadza w kopnym śniegu niż pomaga, ale fakt porządne gumy na zimę trzeba mieć

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano

zależy, czasem po prostu koła buksują i stoisz w miejscu... na pewno pomaga przy włączaniu się do ruchu stojąc pod górkę na lodzie.... gaz możesz wciskać a i tak wyjedzie się gładko i bez zbędnych poślizgów,a inne auta nawet przednionapędowki miały z tym spory problem lub po prostu nie mogły włączyć się do ruchu.... zima robiąc test z wyłączonym ASC a z włączonym to dzień do nocy, przepaść po prostu! za to latem w ogóle z tego nie korzystam

a co do gum ... to trzeba mięć zawsze dobre, i nie tylko w aucie :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ASC+T

a mi Się zdaje że ten system bardziej przeszkadza w kopnym śniegu niż pomaga, ale fakt porządne gumy na zimę trzeba mieć

Też tak myślę.Silnik się zdławi i koła przestaną się prawie kręcić i to jest praktycznie koniec.

a co do gum ... to trzeba mięć zawsze dobre, i nie tylko w aucie :)

Jasne! :norty:

A tak przy okazji znalazłem coś takiego-może się przydać

http://www.google.pl/url?sa=t&source=web&cd=2&ved=0CDsQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.forumsamochodowe.pl%2Frozmiary%2Fbmw%2F&ei=_7GWTv_kGsmJ4gTu7-WUBA&usg=AFQjCNGhhlObpgeYNd2dhXetKaqXxVlQ3A

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

no zależy może też tak być jak mówicie , wtedy system można wyłączyć i próbować bez, najbardziej jest przydatny do włączaniu się do ruchu i śliskich oblodzonych miejsc

przydał się link więc temat zamykam dzięki za odpowiedzi

opony kupię 225/55/16 takie jak zalecane są do felgi

dzięki