Skocz do zawartości

[E39] 535i 96r Nie działa podgrzewanie fotela

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Tak jak w temacie nie działa mi podgrzewanie fotela kierowcy, konkretnie nie grzeje siedziska, oparcie działa. Jakieś pomysły?? Powiedzcie mi czy da radę się dobrać do tego bez rozpruwania fotela??
  • Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Zapalają się, chociaż raz było tak że ta od fotela kierowcy zapalała się na chwilę i gasła. Pomogło jak po naciskałem w oparcie fotela.
Opublikowano

Tp raczej nie przycisk w takim wypadku.

Pierwsze co, co już pewnie z resztą sprawdziłeś to wtyczka pod fotelem...

Jeśli mata jest padnięta - to wyjdzie to na kompie - ale żeby ją wymienić trzeba wybałuszyć fotel...

Opublikowano

Też myślę że mata, bo tak jak pisałem wcześniej oparcie od tego fotela grzeje tylko siedzisko zimne. "Wybałuszyć" tzn wyjąć fotel, czy trzeba go rozpruć????

Bo jak tylko wyjąć i od spodu jest dojście, to se to naprawię.

Opublikowano
Pierwsze co,to wyjmij fotel i masz dojście do kabla zasilającego matę i możesz sprawdzić omomierzem.Co do wymiany maty,to będziesz musiał zwalić całą tapicerkę z siedziska.Nie robiłem tego i pewnie nie jast to takie proste.
niema nic lepszego niż BAWARKA
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dzisiaj wyciągałem fotel i naprawiłem podgrzewanie. Druty były całe, musiało coś nie stykać, trochę roboty z tym było.

Jak wyciągałem fotel, to pod spodem znalazłem franki belgijskie z czego najstarsze z 1988r :D To raczej dobrze świadczy, można przypuszczać że nikt tam nie zaglądał od czasu jak auto jeździło u Niemca.

Opublikowano

Ja rowniez naprawilem mate ostatnio, ponizej opis roboty :), moze komus pomoze.

Objawy byly wlasnie takie ze po wlaczeniu, przycisk sie podswietlal i po 3 sek. gasl. Sprawdzilem bezpieczniki i czy dochodzi prad do fotela, bylo ok. Wiec pomyslalem ze mata sie przepalila i trzeba sie do niej dobrac. Wiec najpierw wymontowanie fotela, nastepnie rozkrecenie. Najpierw trzeba rozkrecic te plastwikowe boczki, a nastepnie od dolu poodginac wszystkie zaczepy naciagajace skure (lub inny mat.), pozniej gdy gabka z obiciem nam odejdzie od stelaza, trzeba oddzielic obszycie od gabki, u mnie bylo to polaczone z precikami zatopionymi w gabce takimi pierscieniami z drutu, trzeba je porozszeszac i obracac aby wyszlo, dosc sporo ich jest, szczypce sie przydacza, dwie pary. I pomocna dlon, zeby naciagala material. No i w koncu gdy juz mamy pokrowiec zdjety (obszycie) nalezy od spodu go rozciac aby dojsc do maty, u mnie to byla taka jakgdyby biala gruba wata, tylko ze dosc wytrzymala. Trzeba byc ostroznym aby maty nie przeciac. U mnie bylo widac golym okiem gdzie wypalone bylo, czarny osmolony kawalek(ale mozna miernikiem). po prostu go wycialem i zalutowalem dwa fragmenty ktore trzeba bylo polaczyc po wycieciu fragmentu. Nastepnie pistoletem do klejenia na cieplo wszystko pokleilem i zlozylem. Fotel skladamy w odwrotnej kolejnosci. Tak naprawde to kupa roboty! Najwiecej aby sie dostac do maty. Ale uwierzcie mi warto! Grzeje w chlodne poranki jak talala!! Napiszcie czy i wam sie udalo. Pozdrawiam.

W tej szarej codzienności zdarzają się rzeczy, chwile i miejsca, dla których życie nabiera koloru.........zdecydowanie pasja jest motywem przewodnim tej historii.
Opublikowano

Panowie jak zdjąć plecy oparcia fotela kierowcy?? Chodzi mi o tą dyktę z tyłu oparcia.

Coś jeszcze nie tak jest u mnie z podgrzewaniem pleców. Jak się wiercę na fotelu to się wyłącza grzanie. Wiem że to w pleckach jest problem.

Opublikowano
Od spodu są dwa wkręty,odkręcasz i zdejmujesz.Proste jak :norty:

U mnie nie ma żadnych wkrętów.Są dwa blaszane zaczepy.Wsuwasz rękę pod tą "dyktę" u dołu z prawej i z lewej strony i pociągasz,aby się wypięły.Siedzą bardzo ciasno i strach aby płyta nie pękła.

niema nic lepszego niż BAWARKA
Opublikowano
No właśnie wkrętów ja tam nie mam. Blaszane zaczepy są i właśnie ciągnąłem i ciężko to idzie :nienie: Ale skoro mówisz że puszczą to spróbuję jeszcze raz.
Opublikowano

A u mnie oba fotele nie grzeja w ogole. Absolutnie nic.

Oba przyciski po nacisnieciu zapalaja sie na 2 - 3 sek i gasna.

Gdzie szperac? Czytalem powyzej, ale nie usmiech mi sie wyciaganie foteli.

Definicja szalenstwa - robienie wciaz dokladnie tej samej rzeczy w dokladnie ten sam sposob oczekujac zupelnie innego ofektu.
Opublikowano
Przeczytaj ten temat jeszcze raz, wszystko jest opisane. Bez wyciągania foteli i rozbiórki ich raczej się nie obejdzie. Trochę dużo roboty przy tym jest.
Opublikowano
Czytalem ze zrozumieniem :cool2: po prostu nie chce mi sie wyciagac foteli. Myslalem, ze moze jest jeszcze cos poza wypalona mata co moge sprawdzic bez wycigania.
Definicja szalenstwa - robienie wciaz dokladnie tej samej rzeczy w dokladnie ten sam sposob oczekujac zupelnie innego ofektu.
Opublikowano
Zrobiłem dzisiaj podgrzewanie pleców, ciężko zdjąć te plecki z oparcia :x ale poszło. Rozłączył się kabel w miejscu łączenia z drutami.
Opublikowano
Ryba wpadnij do Berlina bo ja nie mam cierpliwosci :) :) :) :) :)
Opublikowano
Sama naprawa maty to małe piwo, ale nie podjął bym się u kogoś zdjęcia tych pleców oparcia. Trzeszczy to całe przy ściąganiu, na granicy połamania.
Opublikowano
Jan mam kontursitze z ter czy jak to sie tam nazywa, powinno byc lepiej :) :) hi hi hi
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Ja tez podwazylem srubokretem a pozniej na szarpaka troszke :) bo juz nerwow nie mialem (dosc dlugo kombinowalem :)) i puscilo w koncu.
W tej szarej codzienności zdarzają się rzeczy, chwile i miejsca, dla których życie nabiera koloru.........zdecydowanie pasja jest motywem przewodnim tej historii.