Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem nowym posiadaczem 116d z 2010roku, jest tam fabryczne radio biznes z tego co widzę pod siedzeniami są kratki na głośniki niskotonowe, z tego co zauważyłem jeden gra( pod siedzeniem pasażera. A czemu ten po siedzeniem kierowcy nie działa ? Mam też 318d z 2008 roku z audio professional ma dwa działające głośniki niskotonowe i dźwięk jest o niebo lepszy(słychać fajnie niskie tony) Co mam zrobić aby poprawić audio w "1" :

1. Czy bez zmiany radia się nie obędzie?

2. Dlaczego gra tylko jedne głośnik niskotonowy ? Co jest przyczyną. Tak ma być czy coś po prostu u mnie jest nie tak.

3. Może trzeba dołożyć jeden głośnik niskotonowy i będzie lepiej tylko czy radio da radę ????

Co proponujecie

Czy u mnie w 318 z audio professional same radio zasila głośniki czy jest jakiś wzmacniacz?

Opublikowano

a masz w 318 głośniki w słupkach? koło lusterek?

jeśli chodzi o jedyneczke to chyba problem tkwi u ciebie nie ma opcji żeby tylko jeden głośnik niskotonowy grał....

ja na twoim miejscu zmieniłbym radio na professional :cool2:

Opublikowano

Smutne, ale prawdziwe - w jedynkach audio jest BEZNADZIEJNE, zwłaszcza Business - oto co ja zrobiłem:

Wymieniłem wszystkie głośniki, (pod siedzenie wchodzi niewiele głośników, mało tam miejsca) no i dołożyłem tweetery. Koszt z robocizną 1000 zł. Dźwięk jest wyraźnie lepszy ale nie powala. Głównie ze względu na radio - posiada fabryczny limiter, który wygłusza bas, jeśli przekracza dopuszczalne normy dla standardowych głośników, czyli głośniki chcą szaleć, ale radio je ogranicza.

Koleś od car audio powiedział że najprostszym rozwiązaniem jest wymienić radio - nawet te z niższej półki spowodują poprawę, oraz dadzą możliwość ewentualnego podpięcia wzmacniacza zewnętrznego, a co za tym idzie większej mocy, jakości i... skrzyneczki w bagażniku. Można oczywiście przerobić standardowe radio, aby zrobić wyjście na wzmacniacz poprzesz wlutowanie wtyczki bezpośrednio do płyty głównej radia, w ten sposób omijamy seryjny wzmacniacz i limiter. To jest jednak droga impreza, radio pozostaje dalej o średniej jakości dźwięku i ogólnie jeśli komuś przeszkadza wygląd niestandardowego radyjka to jest to jedyna opcja.

A jeśli nie działa ci jeden głośniczek pod fotelem, to zapewne kabel gdzieś się przetarł, odczepił albo coś. Jednakże nie spodziewaj się fajerwerków jak uda ci się go podłączyć. Jeśli chcesz mieć solidny dźwięk, musisz wydać co najmniej tysiaka.

Opublikowano

To samo dotyczy serii 3 (E90), w serii 1 jest takie same audio Business.

Radio Business jest bo jest, cudów nie będzie, to podstawowy zestaw audio, gdzie masz w drzwiach głośniki 10cm! nie ma wogóle w słupkach wysokotonowych w serii, brak wzmacniacza który napędziłby pseudosubwoofery pod fotelami. Woofery mają grać oba, ja wogóle długo nie wiedziałem że istnieją tam głośniki bo radio Business nie mogło ich ruszyć.

Generalnie trzeba zmienić wszytko ;) ale można to robić etapami. Ja na początku zacząłem od radia i zmiany przednich głosników na 13. Niewiele płytkich modeli 13cm zamiast 10cm da się założyć ze względu na małą głębokość.

Głośniki ja mam akurat z uDimension'a serii Jr. ale jest tańsza seria, może coś innego też znajdziesz. Zwrotnice trzeba było z pudełek wyciągnąć bo nie mieściło się pod osłoną drzwi.

Radio akurat miałem kupione z USA, wyższy model Alpine. Więcej jest opisane u mnie w galerii.

Opublikowano

Panowie a na czym polega zestaw HiFi S0676, bo z tego co pamiętam miało to być 10 głośników których się ciężko doliczyć.

Co do radia to z mojej organoleptycznej wiedzy wynika, że radio Pro od Buissnes nie gra specjalnie lepiej ale mogę się mylić.

Pozdrawiam

Opublikowano
Podobnie jak Mati mam audio na podzespolach u-dimension, mozesz obejrzec jak to wyglada u mnie w galerii, przy okazji montowania lepszego sprzetu warto pomyslec o wygluszeniu drzwi i klapy :)
Opublikowano
Powiedzcie proszę czy zmiana samego radia na professional da duży efekt bo w 318 mam audio professional bez wzmacniacz i sopranów w drzwiach i gra fajnie. Co mam zrobić by grało równie dobrze ????
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Praktycznie żadnego. Wstaw sobie zestaw Alpine a poczujesz odczuwalną różnicę. Montaż banalny. Gdzieś wcześniej w serii 1 to opisywałem.

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

• 4 lata później...
Opublikowano
odkopię temat bo chcę zmienić radio. Czy po wymianie przestaje działać PDC? mam tylny i słyszałam, że tak właśnie jest
( . )( . )
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przy zmianie na fabryczne nic się nie dzieje natomiast na niefabryczne nie powinien. Polecam dodać zestaw Alpine retrofit o którym pisałem parę lat temu. Znaaaczna poprawa jakości audio.

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska