Skocz do zawartości

wymiana oleju w skrzyni automatycznej e 38

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zapytam tak; czy chciał byś zjeść frytki z maszyny, w której nikt nigdy nie wymieniał oleju?

W automacie jest podobnie, oleje longlife są bardzo dobre, ale nie są wieczne. Gdy po przejechaniu 150 tys km zlejesz taki olej i porównasz go ze świeżym, to sam się przekonasz, czy wymiana była potrzebna. A ponadto w skrzyni znajduje się też filtr oleju, wymiana którego jest tak samo ważna, jak wymiana samego oleju...

Opublikowano

Zmieniaj, jak Ci padnie skrzynia 20 tyś km po wymianie to nie dlatego, że wymieniłeś olej a dlatego, że zrobiłeś to tak późno ;-) bez wymiany padła by po 10 albo wcześniej.

Jak otworzysz skrzynie to zobaczysz, że tam nie ma nagarów jak w silniku, możliwe, że olej będzie "ładny" ale jego właściwości smarujące po kilku latach pracy po prostu się zmieniają... na gorsze. Tylko zrób to u kogoś kto ma o tym pojęcie, odpowiedni olej, odpowiednia temp wymiany itp.

Opublikowano

kup oryginalny w ASO, niestety bawarki uwielbiają jeździć na ori płynach i tyle, ja tak zrobiłem i jest bardzo dobrze.

W zasadzie każdy DOBRY olej, czyli tesco odpada.

BMW to nie samochód. BMW to styl życia. :D

4.0 V8 LPG 4 gen

Opublikowano
Może ktos mi powie dlaczego w serwisie bmw mówią, że nie wymienia się !!!!!!
lepiej jeździć godzinę jak lord niż całym miesiącem jak dziad
Opublikowano
Bo to idioci, dlatego. Dyferencjale też podobno nie, ale ja jednak polecam, bo juz jeden zatarłem.

4.0 V8 LPG 4 gen

Opublikowano
Może ktos mi powie dlaczego w serwisie bmw mówią, że nie wymienia się !!!!!!

Bo skrzynia automatyczna jest elementem wyposażenia podlegającym wymianie po zużyciu, podobnie jak sprzęgło w manualu. Przewidziano taką na 200tyś km i dziękuję, olej longLIFE na styk wystarcza do tych 200 tys, czyli "teoretycznie" na cały LIFE skrzyni ;-) Nasze mają grubo ponad 200 i jeżdżą...

Opublikowano

Moja ma duuzo ponad 200 k i też jeździ :P Ale wymieniany był olej systematycznie w skrzyni co 150 tys km a w dyferencjale co 200k i działa niezawodnie.

Ps. dyfer zatarłem w rajdówce.

4.0 V8 LPG 4 gen

Opublikowano

w bmw powiedzieli mi, że na 1 milion km jest olej w skrzyni przewidziany to jest dożywotnio

Robią jedne z najlepszych samochodów świata i są idiotami ????

lepiej jeździć godzinę jak lord niż całym miesiącem jak dziad
Opublikowano
idioci w bmw chyba raczej nie? mam do wyboru taki olej Valvoline MaxLife ATF lub ATF Dex Merc ktory wybrac dodam ze tabliczka czarna skrzynia 5HP18 moze cos innego poradzicie pozdrawiam
Opublikowano
w bmw powiedzieli mi, że na 1 milion km jest olej w skrzyni przewidziany to jest dożywotnio

Robią jedne z najlepszych samochodów świata i są idiotami ????

A co się bardziej opłaca biorąc pod uwagę stanowisko BMW - zapewnić, że olej jest dożywotni i wymieniać DROGIE padnięte skrzynie po 200 tys km, czy robić wymiany oleju co 80-100 tyś?

Opublikowano
W serwisach...bez urazy...pracują sami gamonie.Ostatnio zajechałem swoim MB do serwisu MB w Koszalinie i poprosiłem aby zrobili mi tylko analize spalin...facet,który mnie przyjmował zrobił minę jakbym poprosił o wymianę jednej panewki na poczekaniu :mrgreen: zacząl latać po warsztatach i wypytawać tzw fachowców...po jakimś czasie wrócił i powiedział,że auto musi zostać na kilka godzin i że zapłacę ponad 700 zł.Powiedzałem,że bardzo dziękuję bo w każdym garażu zrobią mi to za najwyżej 50 zł.Oczywiście,że olej w skrzyni się wymienia...każdej bez wyjątku.Pozdrawiam.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
koledzy jest tyle wypowiedzi ze niewiem co wlec w skrzynke prosz o konkrety skrzynia 5hp18 tabliczka czarna podobno olej specialny oco chodz poprostu niechce wlac kupy i miec problem pomuszcie prosze
Opublikowano
ASO oryginalny olej do tej skrzyni, jak pojedziesz i powiesz jaka to ci dadza.

4.0 V8 LPG 4 gen