Skocz do zawartości

Problem z nawiewem na szyby

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

moje auto to bmw e39 520i rok 1998, mam problem z nawiewem a przednią szybę, mianowicie:

- po włączeniu nawiewu na szybę oraz na nogi przy ciepłym silniku cały czas wieje ciepłe (gorące) powietrze (mimo to że na panelu mam ustawioną najniższą temperaturę), po odpaleniu klimy nie ma żadnej różnicy. Tylko na środkowych nawiewach mogę kontrolować temperaturę powietrze.

Proszę o pomoc

Opublikowano
przed wyciągnięciem wypnij wtyczkę i jeszcze raz wepnij, u mnie raz na 3-4 miesiące siada tak lewa strona a u ciebie dziwne że oba elektrozawory szlag trafił co jest raczej mało spotykane aby obie cewki się spaliły albo tłoczki zacięły, prędzej coś ze sterowaniem\przyśniedziałym gniazdem.
Opublikowano
Wyjmij i sprawdz te elektrozawory.U mnie tak było ,rozebrałem je i popryskałem płynem typu WD-40 lub coś podobnego zastosuj ,ważne żeby był czyszcząco-samarujący.U mnie były prawie zatarte a to dlatego że poprzedni właściciel miał zalaną wodę w układzie,było pełno rdzy.Na tych grzybkach(a konkretnie trzpieniach) są malutkie uszczelniacze i one się wyrabiają przez co dostaję się płyn chłodzący pomiędzy trzpień a cewkę w wyniku czego powstaje korozja i zacieranie się trzpienia.Ja niestety nie wiedziałem jak się dobrać do tych uszczelniaczy a nie miałem możliwości odczytania numerów żeby poszukać nowych.Jak na razie mam spokój z tym.
Opublikowano

Podepnę się trochę pod temat elektrozaworów...

Czy one podczas pracy powinny "stukać" "pukać" U mnie na postoju, wyraźnie coś sobie popukuje rytmicznie jakby za kierownicą. Jest to ledwie słyszalne, ale że jestem wyczulony i mnie to po prostu drażni. Z ogrzewaniem nie mam żadnych problemów - czy to stukanie oznacza że niedługo będę miał ?? :roll: