Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Pomocy!!!Niby mam a jednak nie mam ABSu ,kontrolka mi sie nie świeci ,nawet nie mrugnie przy przekręcaniu kluczyka.Na śliskim wdepne w pedał i wszystkie 4koła zostawiają ślad na śniegu a pod pedałem nic nie czuje.Jak byłem u mechanika(z nie działąjącym ręcznym) to zbadał czujniki w tylnich kołach i i jeden jest niby dobry.W sklepie sie pytałem o taki czujnik to krzykneli mi 250zł za jeden :jawdrop: jak wymienie niby działające czujniki a ABSu dalej nie będzie(750zł w plecy) :cry2: .Prosze pomocy.(Bezpiecznik ABSu jest dobry)
Opublikowano

Niesprawność elektryczna układu ABS tak ja np czujników jest sygnalizowana paleniem się kontrolki non stop po załączeniu zapłonu. Nawet brak impulsów generowanych przez czujnik jest zaliczane do niesprawności czujnika, więc mogę powiedzieć że jesteś w plecy tę kasę. Kontrolka powinna się zapalić na kilka sekund i zgasnąć więc kto wie co jest pokombinowane. Zobacz czy sam sterownik jest podłączony a w liczniku jest kontrolka. Możliwe że ktoś kontrolkę wyjął a moduł rozpiął. Znam nawet takie sytuacje, że ktoś podłącza kontrolkę airbagu pod kontrolkę ładowania bo sam nie chce wydawać pieniędzy na naprawę - osobiście takich z kijem wyganiam. Niewykluczone więc że ktoś zmodernizował ten system u ciebie niż naprawił.

Przejrzyj wszystko od podstaw - moduł ABS-u jest za schowkiem, a kontrolki Ci nie muszę tłumaczyć. :D

Opublikowano

Znając życie ktoś wymontował kontrolkę żeby nie raziła po oczach :mrgreen: :mad2:

Zawsze to przy sprzedaży inaczej wygląda jak nic niepotrzebnego na tablicy sie nie świeci......a tak już by ktoś marudził że zepsute, kombinowane itp :wink:

O ABS-ie na forum jest sporo informacji, poczytaj, posprawdzaj jak wiesz jak się do tego zabrać, jeżeli nie to zaczyna się BMW ( będziesz miał wydatki :wink: ) dla Ciebie.

Opublikowano

Mi sie nie wydaje aby to byly czujniki.

No chyba ze ktos ukradl zarowke z licznika.

Sprawdz najpierw czy ta zarowka tam jest i czy nie jest spalona. Bo jezeli powinna dzialac to problem bedzie tkwil w czyms innym niz czujniki.

A nastepnie sprawdzaj te elementy ktore opisuje Robert