Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Po przeszukaniu forum znalazłem że co 45-50tyś km, natomiast w serwisówce haynesa podają zxe wymienia się co 60 tys mil, czyli co 96 tyś! W moim BMW mam dokumentacje wymiany po 87 tysiącach, obecny ma 65tyś i nie wiem czy juz wymieniać, czy moge poczekac jeszcze z 10 tyś...
Opublikowano

Następnych 10 tys możesz się nie doczekać. Zalecany przebieg dla silników M20 to 60 tys, a Twój pasek tę wartość już przekroczył. Jeżeli zbawi Cię te 10 tys, to jeździj sobie, ale na własne ryzyko w przeciwnym wypadku dzwń już jutro umówić się na wymianę.

Czasem paski wytrzymują więcej ale nikt świadomie tego okresu wymiany nie przekracza. Wypadki te zdarzają się tylko w sytuacjach, gdy któś nie zdaje sobie sprawy o przebiegu na pasku lub nie wie kiedy był wymianiany. W sytuacji zaś kiedy ktoś śledzi przebieg paska, wymienia go nawet przed czasem, bo i tak musi to zrobić.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ehhh, tak myslałem, więc kolejne wydatki nadchodzą:( No ale na kilka lat będzie z tym spokój...

Kolejne wydatki? Weź pod uwagę wydatki, jakie będziesz musiał wydać, kiedy pasek strzeli... :cry2:

Kai
Opublikowano

przy okazji mam pytanie

mechanik powiedział mi, że moja bumcia ma łańcuszek rozrządu (a nie pasek), którego się nie wymienia

(E-34, 95r, 520i, automat)

tutaj czytam, że E-34 ma pasek - jaki jest stan faktyczny i jak to można sprawdzić

(od razu mówię, że jestem laikiem samochodowym)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
mechanik powiedział mi, że moja bumcia ma łańcuszek rozrządu (a nie pasek), którego się nie wymienia (E-34, 95r, 520i, automat)

tutaj czytam, że E-34 ma pasek - jaki jest stan faktyczny i jak to można sprawdzić (od razu mówię, że jestem laikiem samochodowym)

BMW, o którym tu piszemy to '5' z roku '88 - silnik M20 - dlatego ma pasek. Ty masz silnik M50 i masz łańcuch. Teoria mówi, że łańcuch jest dożywotni, więc się nie przejmuj i jeździj sobie :)

Kai