Skocz do zawartości

Opony zimowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jak sa 4x takie same to nie bedzie narzekał :) e83 mialem 225/60/17 bardzo ladnie to wygladalo.
  • 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 58
  • Wyświetleń 15,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
A jeździ ktoś może na 225/65 r17 bo takie chciałbym założyć u siebie, najlepiej całoroczne ze względu że muszek jeździć dość często po słabych drogach, szutrowych i w lekkim terenie. Zdaje sobie sprawę że będą o prawie 1.5cm wyższe od tych używanych teraz 235/55. Pytanie czy nie będą ocierały o nadkole i czy nie będzie jakiś niekorzystnych konsekwencji używania takiego ogumienia poza przekłamaniem licznika, oczywiście wszystkie opony ten sam producent, wzór, zużycie i rocznik.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Dobre pytanie, ja w Accordzie zwiekszałem profil opony i nie ma z tym problemu. W e83 mamy dużą masę i xdrive i jak rozumiem, to jeśli koła sa te same to xdrive bedzie szczęśliwy, pytanie czy profil pogorszy właściwości jezdne
Opublikowano
A jeździ ktoś może na 225/65 r17 bo takie chciałbym założyć u siebie, najlepiej całoroczne ze względu że muszek jeździć dość często po słabych drogach, szutrowych i w lekkim terenie. Zdaje sobie sprawę że będą o prawie 1.5cm wyższe od tych używanych teraz 235/55. Pytanie czy nie będą ocierały o nadkole i czy nie będzie jakiś niekorzystnych konsekwencji używania takiego ogumienia poza przekłamaniem licznika, oczywiście wszystkie opony ten sam producent, wzór, zużycie i rocznik.

A nie lepiej taki rozmiar? https://www.oponylux.pl/opony-osobowe/opony-zimowe-michelin-alpin-5-215-60-r-17-100h-894090.html

Różnica wymiarowa -0,1%, czyli licznik nie będzie przekłamywał, o nadkola tez ocierać nie powinny. A 800 kg na but do X3 wystarczy...

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)

Opublikowano
Takie by pasowały idealnie ale w żaden sposób nie rozwiązuje to mojego problemu bo zmianie uległa by tylko szerokość opony a profil rzeczywisty czyli grubość opony jeżeli można to tak nazwać pozostał by takie jak w obecnych więc komfort jazdy, prześwit nie uległ by żadnej zmianie.
Opublikowano
Panowie a czy ktoś przerabiał zmianę opon na wyższe np 235/60/R17 oczywiście z zachowaniem proporcji 4x te same opony. Przekopałem całe forum i nic konkretnego nie znalazłem prócz coś na zagranicznym https://www.bimmerfest.com/forums/showthread.php?t=469993. Planuję zakup Michelinów CrossClimate wielosezon i jednocześnie chciał bym podnieść komfort poprzez większą oponę.
Opublikowano
  • Moderatorzy

A seria jaki ma profil? 55? to jest 17 przecież to jest balon jakich mało na takiej feldze.

Licznik będzie kłamał o jakieś minimalne wartości i możesz na zakrętach trzeć oponą o nadkola.

Chcesz większy profil to weź mniejszą felgę, ale nie wiem czy tam 16 cali wejdzie czy zacisk już przeszkadza.

Opublikowano
Czyli xdrive nie będzie miał problemu z tym że obwód kół jest większy niż w serii ?