Skocz do zawartości

[E36] problem ze stacyjką (zablokowana w pozycji zapłon)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam mały problem ze stacyjką w swoim BMW, zablokowała się w pozycji zapłon, mogę bez problemu wyjmować kluczyk, a silnik dalej działa. Samym kluczykiem nie mogę obracać w żadną stronę. Wcześniej obracał się o 360stopni w obie strony, jednak udało mi się w końcu odpalić i teraz się zablokował. Immo nie blokuje.

Wiec skończyłem z zablokowaną stacyjką na pozycji zapłon i wyłączonym silnikiem, no i z niezablokowaną kierownicą.

Jakieś rady jak odpalić teraz samochód, bo jestem ~120km od domku, a jutro do pracy :)

Pozdrawiam

Opublikowano

zdejmij plastiki pod kierownicą i wykręć całą stacyjkę to w ten sposób odblokujesz kierownice

a co do oidpalenia jak będziesz miał stacyjke wyjętą to morze uda ci się ją jakoś uruchomić jak nie to podepnijn ją spowrotem pod kostkę, kluczyk zostaw dalej w pozycji zapłon a stacyjke umocuj gdzieć z boku nie zokładając ją spowrotem , zeby mieć odblokowaną kierownice.

potem samochud na luz ręczny zaciągasz i odpalasz dając porąd bezpośrednio z akumulatora na rozrusznik :cool2:

Opublikowano
Skoro możesz włożyc kluczyk i stacyjka jest w pozycji zapłon to jedyna opcja odpalenia na popych lub podając + na automat rozrusznika .Druga możliwośc to zdjęcie osłon pod kierownicą , odkręcenie samej kostki stacyjki ,wtedy masz możliwośc włączenia zapłonu ,uruchomienia rozrusznika i zgaszenia silnika przy użyciu plaskiego śrubokręta .Kluczyk pozostaw w stacyjce żeby zapobiec ewentualnemu zablokowaniu kierownicy .
Opublikowano
Mam taki sam problem. stacyjka stoi w miejscu, auto odpalane na srubokret. Teraz moje pytanie jak to naprawic,jak dobrac sie do wkladki. Czy konieczna jest wizyta w serwisie,aby dobrac nowa wkladke do kluczyka czy wystarczy ktos kto zamuje sie naprawa zamkow ??
Opublikowano
Mam taki sam problem. stacyjka stoi w miejscu, auto odpalane na srubokret. Teraz moje pytanie jak to naprawic,jak dobrac sie do wkladki. Czy konieczna jest wizyta w serwisie,aby dobrac nowa wkladke do kluczyka czy wystarczy ktos kto zamuje sie naprawa zamkow ??
leniwy świeżaku poszukaj viewtopic.php?f=68&t=163462