Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam takie pytanie- Czy mozna zaprogramowac mrogajace stopy przy ostrzejszym chamowaniu? Tak jak swiatla awaryjne

Zauwazylem ostatnio na Autostradzie ze Mercedes E klasa przy gwaltownym hamowaniu mial bardzo szybkie mroganie swiatel stopow, a wczoraj to samo widzialem w Bmw Z4 I Bmw E60 przed liftem :shock:

A pozatym ta E60 miala tez Nawi w 3D :shock: Jak to mozliwe???

Opublikowano
Imponująca lista! :cool2: i wielkie brawa dla kolegi że to ogarnia (taką mam nadzieje :wink: ). I faktycznie jest tam nawet pokazany temat stopów - więc można. Mnie by interesowało to :"doświetlanie zakrętów podczas skrętu – zwiększa bezpieczeństwo podczas nocnej jazdy - doświetlanie realizowane podobnie jak w autach marki Mercedes przy pomocy halogenów przeciwmgielnych" - robił ktoś i jakie kryteria muszą być spełnione aby się dało?
Opublikowano
Frodo ja byłem u kolegi Luczar i niestety w moim roczniku (2004) nie ma możliwości zrobić doświetlania zakrętów - chciałem to wrzucić - to jest chyba dostępne w opcji dopiero po lifcie tyle że nie pamiętam czy tym generalnym LCI czy tym mniejszym w 09/2005 (nowy moduł świateł). STOP mi też oferował :) ale jakoś nie byłem przekonany - niemniej jednak dorosłem jak ostatnio wyprzedzał mnie brand new CLS ;) na dość dużym ogniu i miał awaryjne hamowanie przede mną z pulsacyjnymi światłami - tak stwierdziłem że też takie chce mieć.
Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano
Frodo ja byłem u kolegi Luczar i niestety w moim roczniku (2004) nie ma możliwości zrobić doświetlania zakrętów - chciałem to wrzucić - to jest chyba dostępne w opcji dopiero po lifcie tyle że nie pamiętam czy tym generalnym LCI czy tym mniejszym w 09/2005 (nowy moduł świateł). STOP mi też oferował :) ale jakoś nie byłem przekonany - niemniej jednak dorosłem jak ostatnio wyprzedzał mnie brand new CLS ;) na dość dużym ogniu i miał awaryjne hamowanie przede mną z pulsacyjnymi światłami - tak stwierdziłem że też takie chce mieć.

No to lipa bo ja też mam 2004 :( :cry2: :cry2: !Dzięki!

P.S. A może to zależne od lamp? masz zwykłe czy dynamic?(czujnik skrętu)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Imponująca lista! :cool2: i wielkie brawa dla kolegi że to ogarnia (taką mam nadzieje :wink: ). I faktycznie jest tam nawet pokazany temat stopów - więc można. Mnie by interesowało to :"doświetlanie zakrętów podczas skrętu – zwiększa bezpieczeństwo podczas nocnej jazdy - doświetlanie realizowane podobnie jak w autach marki Mercedes przy pomocy halogenów przeciwmgielnych" - robił ktoś i jakie kryteria muszą być spełnione aby się dało?

bardzo imponujaca nikt nie ma takiego wyboru dodatkowych funkcji

Opublikowano
Jeszcze dopytam o to: "światła powitania („welcome light”) – podczas otwarcia samochodu z pilota zapalają się dowolne światła na określony czas - mocno ułatwia znalezienie auta na parkingu, bądź w celu oświetlenia sobie drogi do samochodu" - w 2004 da rade czy też dopiero LMA2? No i czy to działa zawsze czy tylko na czujniku zmierzchu?I co oznzcza dowolne? (może być np. halogeny i cofania)
Opublikowano
bardzo imponujaca nikt nie ma takiego wyboru dodatkowych funkcji

Faktycznie imponująca, tylko część tych funkcji nazwałbym standardem, są nawet opisane w instrukcji obsługi

Opublikowano
po co mrugające stopu czy w E60 nie ma takiego samego rozwiązania jak w E90, że w chwili gdy hamujemy normalnie to zapala się jedna żarówka w każdej lampie a jak hamujemy, mocno "awaryjnie" do zapalają sie po 2 na lampę? Widzialem nawet takie rozwiązanie w X3, że przy awaryjnym hamowaniu dopalały się żarówki w tylnym przeciwmgielnych.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
po co mrugające stopu czy w E60 nie ma takiego samego rozwiązania jak w E90, że w chwili gdy hamujemy normalnie to zapala się jedna żarówka w każdej lampie a jak hamujemy, mocno "awaryjnie" do zapalają sie po 2 na lampę?

Niestety nie :cry: nawet w poliftowych.

Opublikowano
po co mrugające stopu czy w E60 nie ma takiego samego rozwiązania jak w E90, że w chwili gdy hamujemy normalnie to zapala się jedna żarówka w każdej lampie a jak hamujemy, mocno "awaryjnie" do zapalają sie po 2 na lampę? Widzialem nawet takie rozwiązanie w X3, że przy awaryjnym hamowaniu dopalały się żarówki w tylnym przeciwmgielnych.

NO i ??? Jak dla mnie Ta opcja z dwoma zarowkami to niestety nie dziala tak jak awaryjne stopy ktore mrogaja! Uwierz mi jak cos takiego zobaczysz, to zanim zarejestrujesz to w glowie - to juz HAMUJESZ- i to mocno.

Opublikowano
Niestety Panowie doświetlanie zakrętów dopiero od modułu LMA2 czyli E60 pre-LCI po wrześniu 2006 albo LCI.

No niestety chyba nie tak do konca...- Posiadam auto z 2007 przed LCI Z Modulem LMA2 i niestety doswietlanie zakretow nie da sie uaktywnic :shock:

W opcji jest cos takiego, ale zamiast halogenow zapalaja sie swiatla od dlugich i powiadomienie, ze jak chcem halogeny to trzeba kable przepinowac :shock: :evil: Zanim bede w mechanike ingerowal, to lepiej dam se spokoj :8)

Opublikowano (edytowane)
Jeszcze dopytam o to: "światła powitania („welcome light”) – podczas otwarcia samochodu z pilota zapalają się dowolne światła na określony czas - mocno ułatwia znalezienie auta na parkingu, bądź w celu oświetlenia sobie drogi do samochodu" - w 2004 da rade czy też dopiero LMA2? No i czy to działa zawsze czy tylko na czujniku zmierzchu?I co oznzcza dowolne? (może być np. halogeny i cofania)

Nie spotkałem możliwosci odpalenia tego na module LMA. Działa to "zawsze", w sensie, ze nie musi być na "Auto". Dowolne, znaczy to, ze mozna większość swiateł pod to aktywować (osobno lub jednocześnie) tak jak przy starszych modelach BMW przy opcji "follow me home". A propo's "follow me home" to dziwie się, ze BMW zrezygnowało w mołziwości dowolnej konfiguracji oświetlenia dla tej funkcji w przypadku nowszych BMW (np. E60, E90 itp.)

No niestety chyba nie tak do konca...- Posiadam auto z 2007 przed LCI Z Modulem LMA2 i niestety doswietlanie zakretow nie da sie uaktywnic :shock:

W opcji jest cos takiego, ale zamiast halogenow zapalaja sie swiatla od dlugich i powiadomienie, ze jak chcem halogeny to trzeba kable przepinowac :shock: :evil: Zanim bede w mechanike ingerowal, to lepiej dam se spokoj :8)

O widzisz. Coś nowego. Raz tylko miałem auto pre-LCI z LMA2, ale tam robiłem co innego i tego nie sprawdziłem. Ale dodałeś tylko menu doświetlania do CCC czy całą funkcję aktywowałeś? Powiadomienie o tym "przepinowaniu" poszło z wyświetlacza CCC? Hmm... Może oprócz LMA2 muszą być jeszcze reflektory z polifta. Trzeba będzie sprawę zbadać.

Faktycznie imponująca, tylko część tych funkcji nazwałbym standardem, są nawet opisane w instrukcji obsługi

Zgadza się. Ale zdziwiłbyś się, ile razy już miałem prośbe o usługę mającą na celu nauczenie klienta obsługi systemów i elektroniki BMW :D

Edytowane przez Luczar
Opublikowano

Witam, czy kolega Luczar jest w stanie dojechac do klienta w okolice Gliwic / Katowic ?

Pieknie by bylo dolozyc do kodowania rowniez chipa z boxem jak z V-techu oczywiscie z hamownia i indywidualnym dopasowaniem parametrow, jestem wtedy nawet skory do podjechania w okolice Krakowa....

Pozdrawiam