Skocz do zawartości

E36 323 (m52b25)zamiana kola dwumasowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam pytanie odnosnie zamiany kola dwumasowego na zwykłe jednomasowe mianowicie czy w tym silniku(m52b25) istnieje taka możliwośc jesli tak to od jakiego silnika czesci uzyc.Szukajac na innych forach znalazłem ze w is-ie mozna zastapic dwumase zwykłym poniewaz byly takie i takie w 325 teZ sie podobno da , i tu sie rodzi pytanie czy w 323tez jest to mozliwe czy nie prosze o porady kogos kto mial z czyms takim do czynienia
Opublikowano
Jest możliwe, na alledrogo masz kompletny zestaw filmy Valeo. Rolę koła dwumasowego (tłumienie wibracji) przejmuje wtedy tarcza z tłumikami drgań. Możesz też od 2.0 lub innego ale bez małej rzeźby się nie obędzie.
tel. 514.99.46.99
Opublikowano
ale bez małej rzeźby się nie obędzie.
jakiej rzeżby ? Jednomas od m50b20 z kompletnym sprzęgłem i pasuje p&p .
Opublikowano
  • Autor
Czyli wymiana jednomasy od m50b20 i kompletne sprzeglo i bedzie chulac a czy przypadkiem 2.0 nie ma mniejszego sprzegla od2.5 zeby nie bylo checy ze po 2000 sie rozleci bo nie wytrzyma a od m50b25 tez bedzie pasowac??jesli tak to moze byłby lepszt wybor no bo wiadomo moc wieksza;p
Opublikowano
ale bez małej rzeźby się nie obędzie.
jakiej rzeżby ? Jednomas od m50b20 z kompletnym sprzęgłem i pasuje p&p .

Nie pasuje, wysprzęglik jest za krótki, śruby od dwumasu są za długie (50mm) trzeba zmienić na krótkie, pod łapą łożyska jest trzpień który też trzeba przedłużyć.

tel. 514.99.46.99
Opublikowano
  • Autor
klego BIZON8000 nie moge znalezc na allegro tego zestawu mogłbys podrzucic link...
Opublikowano
śruby od dwumasu są za długie (50mm)
zgadza się ale to nie jest rzeżba , śruby pasują od każdego bmw z jednomasem.
pod łapą łożyska jest trzpień który też trzeba przedłużyć.

sprężynkę i trzpień dobrze jest wymienic przy zmianie sprzęgła koszt tych dwóch elementów w ASO to 16 pln-ów.Co do łapy sprzęgła to nie miałem takiego problemu co prawda w m50b25 ale to to samo .

Edytowane przez MarekM-535i

Opublikowano
  • Autor

Aha czyli sadze po wypowiedziach osob ktore sie już zetknęly że będzie to możliwe :D :lol: bardzo mnie to cieszy gdyz dwumasa z sprzegłem to dośc spory wydatek i nie wiadomo jak długo wytrzyma. Jeszcze tylko jedno pytanoko czy m50b20 mają takie samo sprzegło chodzi mi o wielkośc??czy sa troche mniejsze??

A co do tego zestawu Valeo to widze ze tez nie nalezy do najtańszych :P

Opublikowano
Tarcza sprzęgła ma taką samą średnicę tj; 228mm .Jednomas kupisz używany za mniej niz 100zł , komplet sprzęgła w zależności od sklepu około 500zł .
Opublikowano
  • Autor
Wielkie dzieki panowie za jasne wytlumaczenie sprawy :) za konkretne odpowiedzi na temat. :cool2:
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

żeby nie zakładać niepotrzebnie nowego tematu, zadam pytania tutaj:

jaki jest najmłodszy rocznik E36, w którym fabrycznie montowane były zamachy jednomasowe?

czy każde, bez wyjątków, M44 miało już dwumasę?

czy może wersje bez klimatyzacji do końca były wypuszczane z kołem jednomasowym?

Opublikowano
  • Autor
M44 bez klimy były chyba na jednomasie sporo o tym jest na forach ...
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

czy skrzynia z zwykłego sprzegła podejdzie do dwumasowego?

głownie chodzi o silnik 1,8 is m42

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

To może i ja podepne sie pod ten temat

Mam BMW E36 325TDS i chciałe wymienić sprzęgło dwumasowe na sprzegło sztywne. Jakie przeróbki są konieczne i czy w ogóle jest taka potrzeba. Bardzo prosze o pomoc

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Odświeżę może i ja. Planuję wymianę kończącego się sprzęgła w E36 M50B25 z 95' i zastanawiam się, czy nie taniej (i na dłuższą metę, do intensywnego użytkowania, strzelania ze sprzęgła itp - niezawodniej) nie byłoby wymienić zestaw na sprzęgło z pełnym ("jednomasowym") kołem?
Opublikowano
  • Autor
Odświeżę może i ja. Planuję wymianę kończącego się sprzęgła w E36 M50B25 z 95' i zastanawiam się, czy nie taniej (i na dłuższą metę, do intensywnego użytkowania, strzelania ze sprzęgła itp - niezawodniej) nie byłoby wymienić zestaw na sprzęgło z pełnym ("jednomasowym") kołem?

lepiej i taniej :D :D :D