Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Co potrzeba zeby zrobic remont kapitalny silnika? pytam bo trafila mi sie okazja kupic tanio tloki z pierscieniami - nowki, tylko nie wiem co jeszcze trzeba i jakie sa u was koszty robocizny

pozdrawiam

mavic

Opublikowano
tanio - mozesz zdradzic cene :mrgreen:

potrzeba jeszcze kilka uszczelek - pasowałoby zagladnac do głowic i rozrzadu - zobaczyc w jakim stanie jest wał ...... uszczelnic wszystkie wycieki itp...

ze kilka uszczelek to i ja wiem ;) tanio to znaczy 340 zl za szt

pozdrawiam

mavic

Opublikowano
starych silnikow nie oplaca sie remontowac - no chyba ze to jakis S ze stajni BMW

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
starych silnikow nie oplaca sie remontowac - no chyba ze to jakis S ze stajni BMW

ja tylko zapytalem co potrzeba a nie czy sie oplaca bo to akurat sam stwierdze

pozdrawiam

mavic

Opublikowano

Witam.

Chcesz robić remont 540? Pytam bo sam jeżdżę takowym i jestem ciekawy ile km można nim bez remontu nastukać.

Robiłem taki remont w rekinie z silnikiem 1,8 M10 i koszt części wyszedł mi 2000-2500tys. Były to wszystkie uszczelki, simmeringi, pierścienie, panewki, uszczelniacze, płyny. Podejżewam że koszt czegoś takiego w M60 jest ze 3 razy wyższy. Ostatnio chciałem wymienić uszczelki pod pokrywami zaworów i doliczyłem się ich w sumie 6 :-)

Pozdrawiam

Krzysiek
Opublikowano

Robiłem taki remont w rekinie z silnikiem 1,8 M10 i koszt części wyszedł mi 2000-2500tys. ... Podejżewam że koszt czegoś takiego w M60 jest ze 3 razy wyższy.

czyli wyszlo, ze ok 7500 tys ... teraz tylko pytanie w jakiej walucie ?

(rozumiem, ze to literowka byla ;) )

zh
Opublikowano
Ostatnio chciałem wymienić uszczelki pod pokrywami zaworów i doliczyłem się ich w sumie 6

Jest ich tam 4 :D a tak po zatym to ja na 3.0V8 zrobiłem coś ok 720tkm i wszystko było ok i non stop na syntetyku .

www.klinika-bmw.pl
Opublikowano
To jeszcze dolicz uszczeleczki na każdą śrubę. Chyba 12 na stronę, czyli razem 24 + twoje 6 = 30 uszczelek do samej pokrywy dekli.
Opublikowano
Akurat te uszczelki pokrywy to ja moge sobie sam wymienic, chyba tutaj niewiele sie dowiem.

pozdrawiam

mavic

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Akurat te uszczelki pokrywy to ja moge sobie sam wymienic, chyba tutaj niewiele sie dowiem.

Zależy w jakim masz stanie silnik. Oprócz tłoków, pierścieni, tulei i korbowodu możesz zastanowić się nad przeglądem (szlifem) wału, panewkami, pompą oleju, wszystkimi uszczelnieniami, głowicami (uszczeniacze, popychacze, szlif gniazd), rozrządem...

Ogólnie jest tego ogrom i szczerze dziwię Ci się, że chcesz się za to zabrać. Ale jak robić, to porządnie...

Kai