Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Szukałem najpierw u wujka Google ale konkretnej odpowiedzi nie otrzymałem.

Mianowicie planuję jeszcze w tym roku zakup Bmw do mniej więcej 30tys. I znajomy, z którym będę jechał po auto powiedział żebym brał ze sobą gotówkę i tutaj mam obawy...

Planuję całą kwotę umieścić w banku i przy zakupie w ostatniej chwili wypłacić ją z banku np. na drugim końcu polski. Czy ta opcja jest najrozsądniejsza? Czy bank będzie przygotowany na wypłacenie całej żądanej kwoty?

Myślałem też nad przelewem dla sprzedającego ale one tak wolno chodzą, że auta by mi nie dał w tym samym dniu więc raczej odpada.

Na ostatku może polecicie dobry bank, który by sprawie przyjął a potem sprawnie wypłacił gotówkę?

Z góry dziękuję i oczywiście nowy nabytek pojawi się w galerii;)

Opublikowano

Jak ja kupowałem samochód to niestety nie było to takie proste. Kupowałem w warszawie i nawet jak poszedłem do swojego banku to dostałem informację, że powyżej o ile dobrze pamiętam 10000zł nie mogę wypłacić pieniędzy ot tak. Muszę ich poinformować i wypłacic nastepnego dnia. Trochę byłem zaskoczony ale mam dwie karty i na każdą udało się wypłacić kasę i uzbierałem z bankomatów.

Nie chcę Cię martwić ale prosto nie będzie. Chyba najprostsze jednak jest zabranie gotówki... w przeciwnym razie mogą być problemy.

Pozdrawiam,

Piotrek

Opublikowano
Dzięki wielkie za odpowiedź. W sumie już wiem na czym stoję... Popytam w bankach i najwyżej założę konta w 3 lub 4 bankach a jeżeli będzie coś nie tak to nie pozostanie mi nic innego jak gotówka. Temat do zamknięcia:)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam.

Szukałem najpierw u wujka Google ale konkretnej odpowiedzi nie otrzymałem.

Mianowicie planuję jeszcze w tym roku zakup Bmw do mniej więcej 30tys. I znajomy, z którym będę jechał po auto powiedział żebym brał ze sobą gotówkę i tutaj mam obawy...

Zawsze możesz zrobić przelew przy nim z komputera. Zresztą 30 tys to nie 200 tys zł, jak jedziesz z kolegą to nie wiem czego się boisz.

Opublikowano
Idź do swojego oddziału i poinformuj ich że będziesz wypłacał taką a taką ilość w konkretnym oddziale w mieście X i już. W moim banku nie było z tym problemów tylko trzeba taką sprawę zgłosić co najmniej dzień wcześniej.
Opublikowano
Bank powinien ci wypłacić bez problemu...Rok temu kupowaliśmu auto za 50tyś i bank PKO wypłacił bez problemu bez żadnych informacji wcześniej itp...więc dopytaj w banku.A jeździć z kasą trochę ryzyko...
...Ciśnij jeśli masz pasję nie stawaj,wsiądź odpal fure w gaz napier...szyby w dół,ryk silnika niech cię niesie:)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bank powinien ci wypłacić bez problemu...Rok temu kupowaliśmu auto za 50tyś i bank PKO wypłacił bez problemu bez żadnych informacji wcześniej itp...więc dopytaj w banku.A jeździć z kasą trochę ryzyko...

W Millenium jest ograniczenie do 20 tys zł, a w kredyt banku do 15 tys zł wypłaty bez wczesniejszego zgłoszenia.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano

Wypłaty gotówki są regulowane wewnętrznym rozpowiedzeniem banku. Kwota jednorazowej wypłaty to indywidualna sprawa.

Jak zadzwonisz dzień wcześniej to przygotują ci gotówkę taka jaką będziesz chciał, nawet dowiozą ją jak sam oddział nie będzie miał, a ty na koncie masz. Oczywiście większe oddziały mogą bez problemu mieć taką gotówkę bo mają większy obrót więc wypłacają od ręki.