Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
w taki maly silnik to glupota wkladac gaz moim zdaniem tymbardziej ze beemki nie lubia gazu i jedyna opcja jest gaz sekwencyjny co tanie nie jest w 16 latka ladowac gaz .. osobiscie odradzam ale twoj wybor ; )
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
jak dużo się jeździ to nawet przy małym silniku się opłaci.

Ale fakt jest też taki, że BMW nie lubią gazu.

generalnie nie ma czegos takiego że dana marka nie lubi gazu.

poprostu cięzko o dobry warsztat który by wyregulował instalacje gazową no i dobrze dobrał częsci :)

najlepsze do gazowania są silniki z 2 zaworami na cylinder bo z regóły jezdzą na monowtrysku lub gażniku aczkolwiek zdażają się multipoinkty itd

instalacja gazowa do 316 to 1500 zł czyli nie stracisz jak zrobisz około 7000km a gdzie o szczędność :)

Opublikowano
w taki maly silnik to glupota wkladac gaz moim zdaniem tymbardziej ze beemki nie lubia gazu i jedyna opcja jest gaz sekwencyjny co tanie nie jest w 16 latka ladowac gaz .. osobiscie odradzam ale twoj wybor ; )

napisz dlaczego nie lubią ? tylko jakieś sensowne argumenty , a nie powtarzanie jakiś zasłyszanych głupot ... druga sprawa co ma za znaczenie pojemność silnika przy opłacalności zakładania LPG ? liczy się przebieg i jak długo autem mamy zamiar jeździć . Jak robisz 15k rocznie i masz zamiar jeździć autem minimum 3-4 lata to warto . Instalacja zwraca się w około 12-14 miesięcy.

Kamil
Opublikowano

witam podłącze się do tematu

kupiłem e 46 320i i przy przebiegu 250 000 tys (i licze że tylko tyle bo kto myśli o swoim aucie że ma na 100% oryginalny przebieg ten lama (wyjątki auta pierwszych właścicieli )) zagazowałem instalacją ZAWOLI i to nieprawda że BMW nielubi gazu, fakt instalka do R6 kosztowała 3400zł, ale dużo śmigam, a auto kupiłem tanio więc, i jest oszczędność .100 km kosztuje mnie średnio około 36 zł 12 litrów po prawie 3 pln za litr (2.81 pln/1l) to tyle samo co diesel 6-7 litrów na 100 ropy po 5.20pln bo mniej też nie palą !

potwierdzeniem mojej tezy jest BMW e 34 520i z 94r kolegi z tyry który zagazował ja przy 320 000 tysiącach i no problemos!!! warto gazować uważaj aby tylko koszta takiej inwestycji nie przebiły ceny auta i czy przebieg jest realny bo gazowanie Bemki z milionowym przebiegiem ale wskazującym nierealne 160 tys to faktycznie ,takie bmw nie lubią gazu.

pozdrawiam

BMW E46 320i
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
witam podłącze się do tematu

kupiłem e 46 320i i przy przebiegu 250 000 tys (i licze że tylko tyle bo kto myśli o swoim aucie że ma na 100% oryginalny przebieg ten lama (wyjątki auta pierwszych właścicieli )) zagazowałem instalacją ZAWOLI i to nieprawda że BMW nielubi gazu, fakt instalka do R6 kosztowała 3400zł, ale dużo śmigam, a auto kupiłem tanio więc, i jest oszczędność .100 km kosztuje mnie średnio około 36 zł 12 litrów po prawie 3 pln za litr (2.81 pln/1l) to tyle samo co diesel 6-7 litrów na 100 ropy po 5.20pln bo mniej też nie palą !

potwierdzeniem mojej tezy jest BMW e 34 520i z 94r kolegi z tyry który zagazował ja przy 320 000 tysiącach i no problemos!!! warto gazować uważaj aby tylko koszta takiej inwestycji nie przebiły ceny auta i czy przebieg jest realny bo gazowanie Bemki z milionowym przebiegiem ale wskazującym nierealne 160 tys to faktycznie ,takie bmw nie lubią gazu.

pozdrawiam

ps ciekawe tezy a swoją drogą dane co do spalania diesla :):) mój spala w trasie przy jezdzie np nad może prywatnie coś koło 5.6l na 100 jak dobrze pamiętam , a jak jezdzę slużbowo to w trasie pali 7 , 7-5 :norty:

aczkolwiek porównanie 320i do 320d pod względem spalania nie ma sensu , owszem koszty podobne , ale serwisowanie 320i napewno jest tańsze i to jest prędzej argument , czyli że 320i z LPG ma podobne koszty paliwa co 320d ale niższe koszty związane z eksploatacją , osprzętem

gdybym robił 15 tyś rocznie a nie 70 to bym sie nie zastanawiał i odrazu brał 320i nawet bez lpg ,,, a w miescie 320d spala około 7 - 7.5 przy jezdzie ,,, normalnej miejskiej czasem więcej , ale nigdy mniej

pozdrawiam

Opublikowano
krakow320d to nie tezy mam 3 ziomków z e46 320d dwa kombiaki i sedan sam chciałem kupić diesla ale mi to odradzono (właśnie przez nich bo nie jest z tym spalaniem tak różowo bo i 8 wciągnie ) podałem spalanie orientacyjne "pi razy drzwi" a cenowo nie litrowo koszty są zbliżone a serwisowanie 320i dużo tańsze znacznie droższy jest przegląd na lpg ,masz rację co do rocznych przebiegów 15-20 tys rocznie to nie to samo co 70 (benzyna z gazem na długo by nie starczyła) zostaje Ci szukać jakiegoś tirowca z ropką za pół ceny :D
BMW E46 320i
Opublikowano
kurcze nie swirujcie ze bmw nie lubi gazu. mam sekwencje i zero problemow i to wlasnie w 316m43 jazda polowe taniej. koszt 2400 po roku sie zwraca jak wiecej ktos jezdzi. a na dobra sprawe to zaden samochod nie lubi gazu.