Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam szybkie pytanie do was drodzy forumowicze.Czy może ktoś z was ma do sprzedania 2 opony michelin pilot alpin pa2 205/55/16 zimowe ? oczywiście używane .pozdrawiam.Acha jeszcze jedno pytanie ,czy muszę zmieniać olej w samochodzie po roku nawet jeśli nie zrobiłem 10 tyś? dzieki za ewentualne odpowiedzi.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wg serwisu autoryzowanego wymiana oleju zgodnego ze standardami BMW jest wykonywana "wg wskazań komputera pokładowego". Wydaje się, że okres 2 lat to czas maksymalny, a zalecany przez większość producentów aut termin to rok. Decyzja należy do Ciebie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
, a zalecany przez większość producentów aut termin to rok. Decyzja należy do Ciebie.

chyba 15 lat temu....

Całkiem współcześnie tam gdzie są stosowane wymiany wg stałych przebiegów w samochodach na gwarancji wymagany jest przegląd co 10-20 tys. km lub co rok, lub dwa i wtedy podstawową czynnością jest wymiana oleju.Przyznaję, że może trochę przesadziłem z tą większością, i nie chcę dalej prowadzić akademickiego sporu - przypomnę tylko, że oleje jak i inne produkty maja określony termin przydatności do użycia nawet wtedy gdy stoją na półce w garażu. W poście powyżej udzieliłem rady z komentarzem "wybór należy do Ciebie" - z cała pewnością wymiana oleju po roku nie zmniejszy trwałości silnika, szczególnie jak przebiegi są niewielkie i wynikają być może z powodu jazdy na krótkich odcinkach.

Opublikowano
dzieki panowie za wszelkie podpowiedzi.zawsze zmieniałem olej co rok w poprzednich autkach ale teraz sugerowałem sie mozliwością duzych przebiegów miedzy serwisem ok.30 tyś w bmw wiec takie pytanie mi sie nasuneło.poradzcie wiec jakis sklep internetowy gdzie moglbym sie zaopatrzyc w filtry i olej do mojej buni.2.0d 177ps dpf.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Filtr oleju proponuje oryginalny w ASO - zamienniki nie są dużo tańsze. Pozostałe dobrych znanych firm firm - odradzam włoskie zamienniki. Olej w sklepie do którego mamy zaufanie - internetowe bym raczej odradzał, a szczególnie te z okazyjnymi cenami, bo to często podróbki. Kiepskie filtry i olej zniszczą nawet najlepsze silniki - tu nie powinno być kompromisu i szukania oszczędności.