Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

już od dłuższego czasu po wypadku borykalem sie roznymi problemami dotyczacymi wału napedowego, ciagle cos bilo, wibrowalo, nie pomogla wymiana podpory i ustawienie wału az do dzisiaj kiedy wraz z metalicznym stukiem wibracje zaczely sie na powaznie okazalo sie ze pekl jeden krzyzak przy samej skrzyni, z racji panujacych opinii o tym ze w bmw sie krzyzakow nie wymienia padla decyzja o wymianie calego walu, no i czlowiek w goracej wodzie kapany pojechal pomierzyl kupil a potem pomyslal i chyba jest problem, kupilem wal od e32 3.0 a mam e32 3.5, wal jest od automatu dlugosc ok ale rozstaw srub na przegubie przy moscie inna i to nie jest chyba problem bo mozna ten przegub przelozyc ? czy moze sie myle i te losie w bmw zrobily inny wieloklin ? ktos juz ten temat przerabial ? w skrajnym przypadku czy moge przelozyc przednia czesc walu z tego "nowego" a tylnia zostawic i oddac to tylko do wywazenia czy ten pomysl jest od razu skazany na niepowodzenie ? prosze o szybka odpowiedz bo jutro z rana musze dostarczyl wal do warsztatu.

Pozdrawiam

Opublikowano

Możesz przełożyć samą przednią część a tylnią zostawić. Nawt nie musisz oddawać do wyważenia bo wały w BMW wyważane są oryginalnie w częściach a nie w całości. Ja po wymianie krzyżaków na wale też do wyważenia nie oddawałem i żadnych wibracji nie mam. Kiedyś nawet zakładając silnik 3,5 do E12 również szukałem wału i zakończyło się spawaniem i wał został stworzony tak że bez wyważania nic nie wibruje - nawet nie ma żadnego mrowienia na karoserii.

Zakładów wyważających wały w samochodach osobowych jest niewiele. Dopiero od aut dostawczych zaczyna cos być. Wydaje mi się że drobne bicia nie wpływają na wibrację karoseria bo nie wierzę że wał który stworzyłem jest idealnie prosty.

Opublikowano

Dzieki Robert za odpowiedz choc liczylem ze mi napiszesz ile zebow ma wieloklin przegubu w 3.5 a ile w 3.0 bo jezeli by bylo to samo to wole miec caly wal a tylko przelozyc przegub.

Poza tym troche dziwnie mowisz ze mozna tak bezkarnie przekladac czesci walu skoro nawet service manual mowi ze przy rozkladaniu walu nalezy oznaczyc polozenie na wieloklinie itd zeby potem nie bilo. zalezy mi na tym zeby ten wal skonczyc i cieszyc sie normalna jazda bo jak bedzie znow cos wibrowalo to pewnie zaraz sie posypie lozysko walka zdawczego skrzyni albo most.

Pozdrawiam

Opublikowano

Z doświadczenia wiem, że wał nie wymaga znakowania przy rozdzielaniu, choć tak powinno się robić. Wiele wałów poskładałem w wyniku braku na rynku części używanych wałów całych, a autka muszą jeździć i pomimo niepewności wszystko jest dobrze.

Wałów nie ma tak dużo że są na zawołanie, a po za tym gdy przychodzi mi cały spakowany to jaką mam gwarancję że go ktoś nie rozkładał.

Opublikowano

wały w bmw sa wywazone perfekcyjnie - nie dosc ze kazda czesc osobno to jeszcze wał jest wyważany w całosci........

przerazbiałem temat wału u siebie jakies 2 dni temu - wymieniałem skrzynie - wiec wziałem tez wał - ale sie okazało ze przegob nie pasuje do dyfra - postanowiłem wymienic sam przegob - :duh: - okazało sie ze wielkoliny sa inne - wiec dodatkowo wymieniłem dyfer + półosie... + podpore bo była walnieta - teraz jest dobrze ale sa jakies minimalne drgania i musze wywazyc wał

ps - jesli wał nie pasuje do dyfra - tzn ze masz rozne przegoby - z24 w 3.0 i z 25 w 3,5 litra - nie da rady przełozyc przegobu - musisz albo szukac wału albo dyfra - a jak dyfer to tez półosie bo w 3,5 sa grobsze

Opublikowano

Dzieki xsilver choc to nie byla radosna wiadomosc ;-) Dzisiaj z rana warsztacie porownalismy wszystko na spokojnie i rzeczywiscie przeguby sa inne tak jak i wielokliny ale przednia czesc walu jest identyczna, tak wiec jak mowil Robert przelozylismy sam przod, na wieloklinie to samo ustawienie, nowy smar do przegubu, nowe poduchy pod skrzynie, troche meczarni z ustawieniem idealnie w linii walu, sprawdzilismy pochylenie przedniego odcinka przed podpora i po zmontowaniu do kupy auto smiga bez stukow, wibracji itp. - czyli da sie, na razie przejechalem jakies 200 km ale jak na wal kupiony za 200 zl nie jest zle.

Pozdrawiam i dziekuje wszystkim ;-)