Skocz do zawartości

316i klekocze klima

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam.przeszukalem o klimie ale nie ma mojego problemu. wiec jest tak; przy wlaczonej klimie na postoju cos klekocze jak by pod spodem auta,jak wcisne sprzeglo to przestaje albo jak dodam gazu to tez przestanie..wczesnie lekko tak robilo ale dzis wracalem z trasy i w srodku uslyszalem to jak stalem w korku.. co to moze byc?posiadam klime automatyczna(jezeli ma to jakies znaczenie)prosze o podpowiedzi..a i jeszcze jedno;podczas przyspieszania na wlaczonej klimie czuc spadki mocy i to dosc duze..np wcisne mu pol gazu muli muli i dopiero za chwile zacznie ciagnac jak by olsnienia dostal.. :mad2:
Opublikowano
łożysko, lub pompa do regeneracji
PRZEDNI NAPĘD JEST DLA DZIEWCZYNEK
Opublikowano
Nie klima tylko skrzynia , łożysko na wałku głównym na 100% włącz klime , podgrzewanie szyby to będzie jeszcze głośniej
Opublikowano
  • Autor
skrzynia biegow?mozecie dokladniej powiedziec?jaki moze byc koszt?a czemu nie ma tego na wylaczonej klimie? to cos groznego?
Opublikowano

Naprawa koło 800zł ja tak przejechałem z 80tyś i przejade drugie tyle.

Dzieje się tak dlatego , że klima bardzo obciąża silnik na wskutek czego słyszysz luz na łożysku , podejrzewam ze jak silnik jest zimny to jest cisza dopiero jak olej w skrzyni porządnie się nagrzeje to zaczyna terkotać . Zrób tak jak mówię rozgrzej silnik włącz klime , podgrzewanie szyby ogólnie wszystkie odbiorniki prądu w aucie jak klekot będzie się nasilał a po wciśnięciu sprzęgła cisza to na 100% skrzynia. Możesz też spróbować pociągnąć lewarek zmiany biegów do siebie (bez sprzęgła)i ucichnie.

Opublikowano
  • Autor
zgadza sie kolego..na zimnym niema tego..wczoraj najbardziej bylo slychac bo straszny upal byl..to moge tak jezdzic narazie?nie posypie sie?teraz w sumie juz po lecie he ale chyba na drugi rok to zrobie..to ty juz kolego tyle tysiecy tak jezdzisz z tym?
Opublikowano
Nic nie rób !!!! To jest koszt łożysk i robocizny do tego mogą dojść jeszcze inne zużyte elementy no i musisz znaleźć dobrego fachowca od skrzyni Getrag bo taką masz a z tym będzie ciężko . W moim rejonie mogę kupić używaną z pewnego źródła za 500zł z 6-miesięczną gwarancją . Gdybyś nie miał Klimy to nic byś nie wiedział !!! Usterka ta często występuje w e36 i e39. Ja moje e36 kupiłem cztery lata temu już z taką skrzynią i przejechałem 80-tyś a podejrzewam , ze terkocze tak od co najmniej 100tyś i nic mocniej ani mniej. Nic ci się nie posypie , wymieniaj co 30-tyś olej (jakiś dobry) Ja kombinowałem z innymi olejami 75w90 terkotu nie było ale biegi bardzo ciężko wchodziły , teraz leje Valvolina ATF Maxlife. Jak ci terkot przeszkadza jak stoisz gdzieś w korku to pociągnij za lewarek i będzie cisza :mrgreen:
Opublikowano
  • Autor
dzieki kolego za podpowiedzi..ale wczoraj wydawalo mi sie ze mocniej klekotalo w tym upale..pozdro :D