Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam ponownie.wczoraj po trasie podjechalem na parking i przy gaszeniu silnika,szarpalo mi calym przodem..gasilem i zapalalem kilka razy i zawsze szarpalo..dzisiaj rano wsiadam do auta odpalam i nie szarpie..gasze nie szarpie..hmm co to ma znaczyc?dodam ze poduszki pod siknikiem wymienione miesiac temu..
Opublikowano
Ja bym zaczął od sprawdzenia słynnych klapek w kolektorze ssącym
"Możesz mieć każde auto, M5 i tak jest szybsze..." - Jeremy Clarkson
Opublikowano

a jak moge je sprawdzic?

Wlasnie o tym czytalem po innych forach i pisza tam,ze te klapki wytrzymuja max 200 tys km,a ja mam 220 tys wiec cos moze byc na rzeczy!Niestety mieszkam w uk,i nie znam mechanikow od BMW,a aso wole omijac lukiem bo ceny tu kosmos i klamia strasznie!posiadam kanal i checi..prosze o pomoc,niechce by sie cos posypalo w mojej kochanej bumi..

Dalej czytam,zeby te klapki posciagac..kurcze,jutro jade na lotnisko 250km,a pozniej na kanal mam nadzieje,ze da rady!gdzie sa te klapki?jakies porady?ogolnie to panika teraz jest..

Opublikowano (edytowane)
a jak moge je sprawdzic?

Wlasnie o tym czytalem po innych forach i pisza tam,ze te klapki wytrzymuja max 200 tys km,a ja mam 220 tys wiec cos moze byc na rzeczy!Niestety mieszkam w uk,i nie znam mechanikow od BMW,a aso wole omijac lukiem bo ceny tu kosmos i klamia strasznie!posiadam kanal i checi..prosze o pomoc,niechce by sie cos posypalo w mojej kochanej bumi..

Dalej czytam,zeby te klapki posciagac..kurcze,jutro jade na lotnisko 250km,a pozniej na kanal mam nadzieje,ze da rady!gdzie sa te klapki?jakies porady?ogolnie to panika teraz jest..

Klapki sa w kolektorze tam gdzie laczy sie z glowica.Musisz sciagnac kolektor nie ma wiekszego problemu kilkanascie srub musisz odpisac wszyskie czujniki co sa do kolektora zeby nie urwac .Jak sciagniesz kolektor to zobaczysz slynne klapki kore sa metalowe.Usun je jak najszybciej bo jak ci sie choc jedna urwie to masz po silniku wpada do srodka i pustoszy wszystko przez co przeleci na turbo zamykajac bo i takie przypadki byly...Takze to radze kazdemu kto ma 3.0d z klapkami usunac....

Edytowane przez BMW e39
Opublikowano
a ty to sam robiles?jak tak to ile ci to zajelo czasu i na co trzeba uwazac?jakies porady?jutro sie za to zabieram..moze masz jakiego linka z foto co i jak?z gory dzieki za wszystko!
Opublikowano

Co mają klapki do szarpania przy gaszeniu? Może ktoś wyjaśnic? Chętnie bym się dowiedział.

Ja bym stawiał koło pasowe, ew. dimas. Przy czym to pierwsze gdy uszkodzone szarpie slabiej niz to drugie.

Opublikowano
Co mają klapki do szarpania przy gaszeniu? Może ktoś wyjaśnic? Chętnie bym się dowiedział.

Kiedyś gdzieś tu na forum wyczytałem, że te klapki w momencie gaszenia auta sie zamykają i powodują przez zamknięcie się płynne zgaszenie silnika bez szarpania

Ja bym stawiał koło pasowe, ew. dimas. Przy czym to pierwsze gdy uszkodzone szarpie slabiej niz to drugie.

Oczywiście tego też nie można wykluczyć :cool2:

"Możesz mieć każde auto, M5 i tak jest szybsze..." - Jeremy Clarkson
Opublikowano

No ok, ale dalej ludzie radzą, żeby je usunąć, wiec wtedy juz na pewno się zamykać nie będą ;)

I jak rozumiec poradę "sprawdz klapki w kolektorze". I co dalej? Jesli nie ma to rozlozyc ręce i zaakceptować drgania, a jeśli są to usunąć? Heh.

Opublikowano
Dokladnie,szarpania to raczej nie zmieni lecz klapki radze usunac jak najszybciej...wystarczy sciagnac kolektor kilka srub zawor egr i czujniki.Jak bedziesz sciagal kolektor uwazaj zeby nie wpadla Ci zadna uszczelka.Zaopatrz sie w nowe uszczelki kolektora potrzeba 12 szt polecam victor reinz ktory robi dla bmw.
Opublikowano

wiem własnie,nie zakupiłem uszczelek,bo kolega mi juz podopowiedział,ale kolektor juz mam sciągnietyte,a czekac nie moge,bo auto musze mieć na jutro,..lipa wiem.pościągam je,poczyszcze..może tez kleju tam pykne tego

http://loxpol.com.pl/index.php?p461,loctite-5920-85g-silikon-wysokotemp-19245

może,lepiej to uszczelni,powinno być dobrze..

a tak to wogule,to dobrze,że wogule tego posta założyłem,bo sie dowiedziałem o tych klapkach..tak to żyłem w niewiedzy,więc dziękuje wąski..:)co tu sie porobiło Wąski..heh

Racja co do uszczelek,trzeba uważać,bo mi spadła,ale na szczęscie miedzy kable,a szukałem jej ponad godzine..wiedziałęm,że mi do bloku nie wpadła,bo miałęm zasłoniete wloty,ale mim0 to bardzo uważajcie,bo jest ich 7(te okrągłe)i sie odczepiają,a na Angielskim forum kolesiowi wpadła do srodka,i sciągał kamery(takie jakich używają antyterroryści wkładając pod drzwi)i ją wyciagał..Pozdrawiam