Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich forumowiczów. Kupiłem niedawno bmw i pojawił się pierwszy problem :). Otóż okazało się ze mam pęknięty zbiornik wyrównawczy. Kupiłem nowy oryginalny. Przez pewien czas miałem spokój. Ale teraz znowu zapaliła się kontrolka małej ilości płynu chłodzącego. Czy to normalne że płynu ubywa (w wolniejszym tepie ale jednak) i co może być przyczyną pękania zbiorników wyrównawczych ?? Dodam że kupując autko był założony nie oryginalny zbiornik czyli wnioskuje że poprzedni właściciel miał już z tym problem. Pozdrawiam Was i czekam na odpowiedź :)
Opublikowano
Zdecydowanie to nie normalnie że płynu ubywa. !!!! musisz zlokalizować miejsce cieknącego płynu, osłona w dół i szukaj. Czyli rozumiem, że ten zbiorniczek który założyłeś też jest pęknięty, czy tego nie wiesz? Może korek od zbiorniczka jest uszkodzony (zaworek) i przez to rozsadza zbiorniki wyrównawcze.
Opublikowano
Mój mechanik mówił że przyczyną może być pompa wody bo ciśnienie w układzie może być nie takie jak trzeba
Opublikowano (edytowane)
A jesteś pewny że jest zbyt duże zbiorniczek mógł pęknąc ze starosci pewnie miał ponad 11 lat od nowosci nie wyminiany Edytowane przez martur
Opublikowano

Jeśli zbiornik pękł to znaczy że masz za duże ciśnienie w układzie chłodzenia, pierwsze co zrób to nagrzej auto i sprawdz czy górny wąż jest twardy jak skała i jaki jest dolny wychodzący z chłodnicy włącz test na zegarach (poszukaj jak włączyć) i sprawdz jaką pokazuje ci temperaturę.

Powodów może być kilka zaczynając od zapowietrzonego ukladu poprzez korek, termostat, pompe wody aż po uszczelke głowicy (ładuje ciśnienie do układu) przy okazji sprawdz czy masz olej w płynie chłodniczym i płyn w oleju silnikowym. Jak już sprawdzisz to wróc.

Opublikowano
Na korku powinno być logo BMW ? Na tym co mam nie ma. Może kupno oryginalnego korka poprawi sytuację... :?
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Oryginalny korek nie ma loga BMW :) patrząc "od spodu" w oryginale masz nabite jakieś numery części itp. Wcześniej miałem nie oryginalny i tym się różniły. Ten nieogyginalny po prostu sie rozpadł. Cena korka w ASO to 69zł. Więc chyba nie opłaca sie kupić jakiegoś gówna na allegro za 10-20 zł mniej i za tydzień znowu walnie zbiornik albo bóg wie co jeszcze...