Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dzis stalem sie szczesliwym posiadaczem Bmw e46 touring 320d. Mam problem. Mianowicie drzwi od kierowcy po otwarciu nie maja punktów zatrzymania (inaczej nie umiem tego nazwac). Czy mozecie mi powiedziec jak to profesjonalnie sie nazywa i ile naprawa takiego czegos kosztuje?

Druga sprawa to musze wymienic sprzegiełko w klimie (tak mowil poprzedni wlasciciel) gdyz klima chodzi ale nie chłodzi. Jaki jest koszt takiej wymiany?

I jeszcze pytanko smieszne dosc. Nie wiem jak skasowac licznik xD. Mam 2 pokretla na liczniku jeden w lewo zegarek przestawia drugi wogole sie nie kreci a po wcisnieciu oba nic nie robia. Do skasowania jest inspekcja moze to jest tego powodem?

Z góry dziekuje za odp.

wheeljack

Opublikowano
licznik sie kasuje przez wcisniecie lewego "patyczka" jesli nie dziala to pewnie ktos grzebal, wyciagal zegary i rozkrecal i polamal takie plastikowe zabki w srodku albo zle cos zlozyl. Wyjmij zegary i rozkrec i zobacz co tam sie dzieje. Mozesz tez zdjac ten patyczek pociagac go do siebie i zostanie taki ostry plastikowy trzpien i przez szmatke zeby nie kłuło w palca mozesz probowac trafic w przycisk ruszajac tym trzpieniem w lewo prawo i góra/dół zeby trafic w guziczek do kasowania :)
szukam
Opublikowano
Witam. Dzis stalem sie szczesliwym posiadaczem Bmw e46 touring 320d. Mam problem. Mianowicie drzwi od kierowcy po otwarciu nie maja punktów zatrzymania (inaczej nie umiem tego nazwac). Czy mozecie mi powiedziec jak to profesjonalnie sie nazywa i ile naprawa takiego czegos kosztuje?

wheeljack

Chodzi ci o ogranicznik drzwi. Numer 5 na schemacie: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AP71&mospid=47665&btnr=41_1101&hg=41&fg=40 Wymieniałem rok temu, w ASO kosztował 90 zeta jeśli dobrze pamiętam. Koszt wymiany w warsztacie to już zależy od warsztatu jaki masz w okolicy.

Opublikowano

znajac zycie to sam to z sasiadem wymienie. Pamietasz moze czy trzeba do tego zdejmowac drzwi?

zadzwonilem do serwisu bmw i powiedzial od 100 zl w górę ale musi miec nr nadwozia (a nie mam teraz samochodu i dowodu bo zbierznosc ustawiaja) wiec mu nie podalem, ale mowi ze one moga sie roznic. A na allegro znalazlem cos takiego: http://allegro.pl/ogranicznik-drzwi-przod-lewy-bmw-e46-i1784597860.html

zadzownilem do kolesia i zapytalem czy nie ma różnicy miedzy sedanem kombi itd to powiedzial ze nie ma. Ehh i zamowie okaze sie ze jednak nie pasuje i wysylka w bloto. Myslicie ze bedzie pasowac ? Sam juz nie wiem. Jednak 40 zl + wysylka to nie 100 ;/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprzedawca miał rację, do touringa i sedana ta część jest identyczna.
Opublikowano
znajac zycie to sam to z sasiadem wymienie. Pamietasz moze czy trzeba do tego zdejmowac drzwi?

zadzwonilem do serwisu bmw i powiedzial od 100 zl w górę ale musi miec nr nadwozia (a nie mam teraz samochodu i dowodu bo zbierznosc ustawiaja) wiec mu nie podalem, ale mowi ze one moga sie roznic. A na allegro znalazlem cos takiego: http://allegro.pl/ogranicznik-drzwi-przod-lewy-bmw-e46-i1784597860.html

zadzownilem do kolesia i zapytalem czy nie ma różnicy miedzy sedanem kombi itd to powiedzial ze nie ma. Ehh i zamowie okaze sie ze jednak nie pasuje i wysylka w bloto. Myslicie ze bedzie pasowac ? Sam juz nie wiem. Jednak 40 zl + wysylka to nie 100 ;/

Tego czy trzeba zdejmować drzwi to nie wiem bo nie robiłem sam. Radziłbym ci kupienie nowego ogranicznika. Nie wiadomo ile posłuży "igła" z allegro. A to strona kierowcy wiadomo że często "używana". :)

Opublikowano

Drzwi zdejmowac nie trzeba, natomiast trzeba zdemontowac tapicerke drzwi.

Co do samego ogranicznika to do wszystkich E46 jest ten sam.

Inna sprawa pozostaje natomiast jego wytrzymałosc, ja przerabiałem to około roku temu, najpierw stary ogranicznik strzelał przy otwieraniu i zamykaniu drzwi, az całkiem padł (najlepsze jest to ze po jego wyjeciu i porownaniu z nowym ie miałem pojecia co sie w nim zepsuło :) Teraz najlepsze nowy ogranicznik kupiony w ASO, po roku zaczął strzelac identycznie jak str5zelał stary...... :)