Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, ostatnio zauważyłem że nie domykają mi się spryskiwacze od świateł, zostają tak w 1/4 nie domknięte. Czy ktoś wie co może być przyczyną? Pozdrawiam
Opublikowano

Witam

Skończyły ci się dysze/pompki świateł. Ktoś kiedyś pisał ze to naprawiał i starczało na 6 miesięcy i że nie ma sensu.

Niedługo po tym jak przestają się domykać zaczyna z nich lecieć wiec połowę płynu wylewasz tak naprawdę na ziemie.

Cena w aso 130 PLN brutto od sztuki (nie są kierunkowe są takie same na lewą i prawa stronę).

Wymiana około 30 minut jak już to robiłeś około godziny jak pierwszy raz.

1.) psikasz żeby się otworzyły łapiesz za dysze i delikatnie rozginasz nóżki zaślepek żeby nie połamać (zaślepki to te pomalowane elementy co zasłaniają spryskiwacz).

2.) zdejmujesz przednie koło

3.) ściagasz przednią część nadkola (około 8 śrób 8mm oprócz tych we wnęce koła są też śruby pod spodem pod autem )

4.)wypinasz spryskiwacz (ma dwa takie jakby zatrzaski/skrzydełka po lewej i prawej stronie,jak kupisz nowy w aso to go obejrzyj i bedziesz wiedział gdzie dokładnie wypiąć)

5.)po wypięciu odpinasz z węża (na wężu jest zawleczka łatwo schodzi , najlepiej zmieniać bez płynu bo będzie lecieć).

Montaż nowego to odwrotność demontażu.

Żeby założyć zaślepki musisz go normalnie siłą wyciągnąć "ze zderzaka". Niestety bardzo będzie chciał wrócić więc lepiej poprosić żeby ktoś trzymał jak ty będziesz zakładał zaślepki (wyciąganie i trzymanie tyczy się oczywiście spryskiwacza/pompki :-) ).

Chyba na tyle.

Pozdrawiam

Szymon

Opublikowano

Zaczekaj jeszcze z wymianą...

Miałem podobnie, nie domykał się jeden spryskiwacz, ciekł na potęgę!

Wyjąłem spryskiwacze, zanurzyłem w wiadrze pełnym wody, wcześniej podłączyłem do nich ciśnienie ze sprężarki i tak otworzyłem i zamknąłem ze 20-30 razy. Spryskiwacze się opłukały - jeżdżę już tak z 4 miesiące i jest ok. Wszystko działa tak jak powinno i nic nie cieknie :)

Pozdrawiam

Jacek

Opublikowano
Do spryskiwacza dostal sie piach wystarczy wyczyscic. Rozbierasz spryskiwacz od strony dyszy tam jest zatrzask podwazasz i ciagniesz za dysze czyscisz tam jest taka uszczelka powinno chodzic. Ja tak stare naprawilem i sprawdzilem cisnieniowo. Nie wiedzialem ze da sie naprawic i kupilem nowe :mad2: :mad2: