Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Obecnie mam letnie 225x50x16, ale z racji ze duzo nie jezdze to planuje zakup opon całorocznych 205x55x16 i czy w zwiazku z tym odczuje jakas dużą różnicę w jeździe itp?
Opublikowano

Witam

Po pierwsze opony całoroczne są pomyłką, ale to już Twoja sprawa. Odczujesz różnicę tylko taką, że nic nie będą trzymały, bo będą całoroczne, a co jest do wszystkiego nie nadaje się do niczego. Jeśli chodzi o różnicę w rozmiarze, to praktycznie jej nie odczujesz. Może delikatnie lżej wspomaganie będzie chodziło, ale to wszystko. Spalanie Ci na pewno trochę spadnie.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Jak chcesz zmienić na szerokość 205 to profil opony powinien wynosić 60 , 55 będzie za mały o 3,5 % wg przelicznika
"Możesz mieć każde auto, M5 i tak jest szybsze..." - Jeremy Clarkson
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Co do opon całorocznych to się nie wypowiem bo nigdy nie miałem ;) sam śmigam ok 10.000km na rok i jednak wole mieć dwa komplety opon - tymbardziej że porządna markowa opona całoroczna kosztuje prawie dwa razy tyle co opona sezonowa tej samej firmy :wink: a na wyważenie i tak trzeba jeździć co pewnien czas.

Jeżeli chodzi o porównanie rozmarów 225/50/16 i 205/55/16 to różnica w prowadzeniu jest bardzo duża na korzyść węższej opony. Szersza wyłapuje znacznie więcej nierówności, łapie wszyskie koleiny, a także ma znacznie mniejszą sztywność boczną - w e46 dla opon 205 i 225 przewidziano tę samą szerokość felgi - w przypadku opon 225 mimo że teoretycznie bardziej sportowo (profil 50) występuje zjawisko balonu :roll: - opona wypchana na boki. Zdecydowanie polecam dwa komplety opon 205/55/16 :cool2: wygodniej, bezpieczniej, ekonomiczniej

Opublikowano
Co ty wygadujesz?

Przy zmianie z 225/50 na 205/55 średnia koła pozostanie niezmieniona!

:duh: Mój błąd myślałem że mowa o oponach 225/55 :wink:

"Możesz mieć każde auto, M5 i tak jest szybsze..." - Jeremy Clarkson